تزریق

آمپول پروژسترون | نحوه تزریق آمپول پروژسترون

 پروژسترون|تاثیر آمپول پروژسترون

آمپول پروژسترون، از تنظیم قاعدگی تا تنظیم یائسگی! کنترل اعمال سلول ها و فعالیت های بدن بر عهده ی دستگاه عصبی و هورمون های تولید شده می باشد. هورمون ها مواد شیمیایی تولید شده توسط غدد و سلول های خاص بدن می باشند. آنها از طریق تاثیر بر سلول های بدن، تغییرات لازم را اعمال می کنند. هورمون ها، دارای ساختار پروتئینی یا استروئیدی می باشند.

بعضی از هورمون ها به عنوان هورمون های جنسی شناخته می‌شوند که در بدن زنان و مردان ترشح می شوند. هورمون های استروژن و پروژسترون به عنوان هورمون های زنانه شناخته می‌شوند و هورمون تستوسترون در بدن مردان ترشح می شود.پیش از بررسی ساختار آمپول پروژسترون به بررسی نحوه ی عملکرد پروژسترون در بدن می پردازیم.

عملکرد پروژسترون در بدن

 پروژسترون یک هورمون اختصاصی زنانه می باشد  که دارای ساختار استروئیدی است. این هورمون در تنظیم دوره ی قاعدگی، حفظ جنین و بارداری نقش موثری دارد. طی چرخه ی تخمدان و پس از آزاد سازی تخمک از جسم زرد، ترشح این هورمون ادامه می یابد. جسم زرد، وظیفه ی تولید هورمون پروژسترون را بر عهده دارد. در صورتی که تخمک با اسپرم لقاح یابد، جسم زرد به ترشح این هورمون ادامه می دهد.

پروژسترون با تأثیر بر عروق دیواره ی رحم موجب قطور شدن آندومتر دیواره ی رحم می شود و فضای رحم را برای رشد تخمک لقاح یافته و جنین مناسب می سازد. امروزه استفاده از آمپول پروژسترون در علم پزشکی رایج می باشد. پروژسترون روغنی است و به صورت ویال یا آمپول موجود می باشد. آمپول پروژسترون به منظور جلوگیری از بارداری، درمان آمنوره، تنظیم چرخه ی قاعدگی، تنظیم یائسگی و سقط جنین استفاده می‌شود.

کاربرد آمپول پروژسترون

آمپول پروژسترون به تشخیص پزشک برای زنان در دوران بارداری و دوران قاعدگی تزریق می شود. این آمپول به صورت عضلانی تزریق می گردد. عضله ی بازو یا ران، محل مناسبی برای تزریق این آمپول می باشد. در صورت مصرف مداوم، ترجیحا هر بار عضله ی هدف تزریق، تغییر داده شود. آمپول مدنظر روغنی می باشد و به صورت ویال هم موجود است. تعیین موارد مصرف و مقدار مصرف دارو و آمپول پروژسترون بر عهده ی پزشک متخصص می باشد. از مصرف این دارو بدون اطلاع پزشک، جدا خودداری کنید. در زیر با کاربرد دقیق تر پروژستورن آشنا خواهید شد.

سندرم پیش از قاعدگی: حدود ۷۵ درصد زنان، قبل از دوره ی قاعدگی، دچار اختلالات و تغییراتی چون نوسانات خلق و خو، استرس، پرخوری، حساس شدن و افسردگی می شوند. امروزه با بهره گیری از داروهای پروژسترون، این علائم را کاهش می‌دهند.

زایمان: در هنگام بارداری، جسم زرد و جفت جنین به ترشح پروژسترون می پردازند. در برخی از زنان پس از زایمان، به علت کاهش تولید این هورمون دچار افسردگی و نوسانات خلق و خو می‌شوند. با استفاده از داروهای حاوی پروژسترون، افسردگی این زنان کاهش می یابد.

بارداری: هورمون پروژسترون با ارتقای کیفیت بارداری، پیشگیری از سقط و پیشگیری از زایمان زودتر از موعد، کمک شایانی به زنان باردار می کند. این هورمون محیط رحم را برای جایگزینی تخمک لقاح یافته و رشد جنین، مناسب می‌سازد.

آمنوره: آمنوره به عنوان اختلال قاعدگی در زنان با قابلیت باروری می باشد. این اختلال به صورت عدم خونریزی در دوران قاعدگی بروز پیدا می کند. آمنوره به دو صورت نرمال و غیرطبیعی رخ می‌دهد. آمنوره طبیعی در زنان شیرده رخ می دهد. از داروهای پروژسترون به منظور رفع آمنوره غیرطبیعی استفاده می کنند.

 کاربردآمپول پروژسترون|نحوه تزریق آمپول

نحوه تزریق آمپول پروژسترون

در زیر به چگونگی تزریق آمپول مورد نظر می پردازیم.

  1. محلول داخل آمپول یا ویال به داخل سرنگ منتقل گردد.
  2. محل تزریق آمپول ضدعفونی شود.
  3. به منظور کاهش درد تزریق، نیدل به سرعت وارد عضله شود.
  4. اما محلول به آرامی در بدن تزریق گردد.
  5. به منظور جلوگیری از آبسه، پس از تزریق دارو چند ثانیه نیدل در محل تزریق نگه داشته شود.
  6. نیدل را خارج نموده و روی محل تزریق پنبه ی الکلی قرار داده شود.

اگر تزریق سریع انجام شود، درد ناشی از تزریق افزایش می یابد. در صورت بروز درد در محل تزریق، طی ۴۸ ساعت روی محل مورد نظر کیسه ی آب یخ قرار داده شود. اگر پس از ۴۸ ساعت درد ادامه یافت، کیسه ی آب گرم روی محل مورد نظر قرار داده شود. در صورتی که تزریق به صورت سریع انجام شود و بلافاصله نیدل خارج گردد، احتمال نشت محلول و بروز آبسه افزایش می یابد.

باید توجه نمود تزریق این آمپول دارای عوارض اولیه و ثانویه می باشد. عوارض اولیه شامل؛ راش و آکنه، خارش و قرمزی پوست، کهیر، بی خوابی، تب و افزایش دمای بدن و گر گرفتگی می باشد. پزشک تمام این عوارض را به بیمار توضیح خواهد داد.

پیشگیری از عوارض تزریق آمپول

به منظور پیشگیری از عوارض ناگهانی و غیر منتظره، قبل از تزریق آمپول موارد زیر به پزشک اطلاع داده شوند؛

  1. ابتلا به بیماری‌های کبدی
  2. هر گونه بیماری قلبی عروقی
  3. دیابت و فشار خون بالا
  4. سرطان سینه یا مشکلات رحم
  5. کم کاری یا پرکاری تیروئید
  6. سابقه ی سقط جنین
  7. سابقه ی بیماری های تنفسی و آمبولی ریه
  8. داروهای مورد استفاده، اعم از داروی بیماری های خاص، داروهای تقویتی، ویتامین ها و ریز مغذی ها

 پروژسترون عوارض |تاثیرآمپول پروژسترون بربارداری

عوارض شدید تزریق آمپول

گاهی عوارض شدید تزریق این آمپول در بدن فرد بروز می یابند که به محض مشاهده ی آنها باید به پزشک مراجعه شود. برخی از این عوارض امکان ابتلا به شوک آنافیلاکسی و آمبولی ریه را افزایش می دهند. عوارض شدید شامل موارد زیر می باشند:

  • تنگی نفس
  • احساس درد در قفسه ی سینه
  • ورم دست و پا
  • ورم دهان و حلق
  • گر گرفتگی
  • تغییرات ناگهانی خلق و خو
  • بثورات پوست
  • واکنش های آلرژیک شدید
  • ناراحتی های کبدی
  • بی اشتهایی
  • خونریزی غیر طبیعی واژن
  • تغییر ناگهانی در سینه و خروج ترشحات از نوک سینه

مزایا و ویژگی های استفاده از آمپول پروژسترون

  • کاهش احتمال ابتلا به سرطان رحم
  • قطع خونریزی عادت ماهیانه
  • عدم منع مصرف در دوران شیردهی
  • کاهش خونریزی های ناشی از کیست های رحم
  • افزایش باروری
  • حفظ بارداری و جلوگیری از سقط جنین
سخن آخر

آمپول پروژسترون راه حل بسیاری از مشکلات ناباروری و سقط جنین می باشد. استفاده از داروهای هورمونی حتما تحت نظر پزشک متخصص صورت پذیرد.

ما در تیم قدرتمند Jamshidian Healt با برگزاری دوره های آموزشی مجازی بالینی گامی در جهت بهبود وضعیت سلامت کشورمان برداشته ایم. نکته های طلایی دوره برای همه افراد جامعه کاربردی و ضروری خواهد بود. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به سایت معتبر استاد خسرو جمشیدیان یا اینستاگرام مراجعه نماید.

‫89 نظرها

  1. سلام استاد عزیزم. امیدورام حالتون خوب باشه. پیام دادم برای کارگاه تزریقات ازتون تشکر کنم. واقعاا عالی بود. من همیشه می ترسیدم از رگ گیری. ولی با تکنیک های که گفتید تونستم همین دیروز سه تا رگ بگیریم. توی کارگاه تزریقات شما اعتماد به نفسم خیلی بیشتر شد. ممنون که با صبر و حوصله بهمون همه نکات مهم رو آموزش دادین و روی تمرین همه مون نظارت کردید و اشتباهاتمون رو گفتید. واقعا خیلی خوشحال شدم و باعث افتخارم هست که تونست توی اولین دوره حضوری تزریقاتتون شرکت کنم و از مهارت و علم بالایی که دارید استفاده کنم. امیدوارم همیشه همینطور موفق باشید و بدرخشید. باز هم ممنون از شما و تیم حرفه ای تون که کارگاه رو به بهترین شکل ممکن برگزار کردید.

  2. سلام خسته نباشین ایا یک بار این امپول استفاده بشه بدن عادت میکنه ؟یعنی تا این امپول تزریق نشه پریود نمیشه؟؟

  3. سلام وقتتون بخیر. من تقریبا ۴۵ سالمه و دوماهه که پریودم عقب افتاده، حالا دوتا آمپول پروژسترون بزنم مشکل نداره؟

    1. سلام، آمپول هایی که روش تزریقشون به صورت تزریق عضلانی عمیق یا Deep IM هست بهتره در یک عضله ی بزرگ تزریق بشن. عضله باسن محل بهتری برای تزریقه.
      پیشنهاد میکنم دوره تزریقات ما رو تهیه کنید تا به همه نکته های تزریقات کاملا مسلط بشین.
      موفق باشید jamshidianhealth

  4. سلام . من از آمریکا شما رو دنبال میکنم. بسیار نکات ریز و به درد بخوری در رگ گیری ازتون یاد می گیرم. خوشحالم که افرادی مثل شما در ایران هستن و به مردم خدمت می کنن.

    1. سلام. ممنون از شما همکار محترم. هدف ما راه اندازی دانشگای بوده که بالین رو به تصویر بکشه تا همه اصل مطلب رو یاد بگرین. خوشحالم آموزش های ما در رگ گیری اینقدر کمک کننده بوده.

  5. سلام
    امپول پروژسترون رو وقتی وارد سرنگ میکنم بیشتر هوا میاد تا خود مایع روغنی ، اذیت میکنه، نحوه کشیدن مایع به سرنگ رو لطف کنید توضیح بدید

    1. سلام، باید سوزن رو کامل به قسمت سرنگ سفت کنید و سوزن رو داخل دارو به طور کامل وارد کنید کلا داروهای روغنی کشیدنش سخته.
      بعد از کشیدن دارو هم حتما سرسوزن و تعویض کنید.
      موفق باشید jamshidianhealth

      1. سلام استاد . روز خوش. استاد میخواستم خواهش کنم میشه لطفا کلاس حضوری تزریقات هم تشکیل بدید که حضوری تمرین کنیم. ممنونم

  6. سلام آقای دکتر
    من دیروز ۳ تا آمپول پروژسترون رو یکجا زدم
    مشکلی نداره؟ یا باید ۳روز پشت سر هم میزدم؟
    چون الان احساس سرگیجه، حالت تهوع و تنگی نفس میکنم و یکمی هم سنگینی روی عضلات بدنم
    ممنون میشم راهنماییم کنید

    1. سلام،معمولا سه روز متوالی تجویز میشه. باز هم بستگی به تجویز پزشکتون داره. با پزشکتون تماس بگیرین حتما.
      موفق باشید jamshidianhealth

  7. سلام آمپول پروژسترون هفته ای ۲۵۰تزریق میکنم بعد تزریق به اندازه سکه کوچک مایع چرب بیرون زده و چند قطره خون چیکار کنم تاثیر داره یا دوباره باید تزریق بشه

    1. سلام، مقداری از دارو احتمالا به بیرون نشت کرده، برای جلوگیری ازین مشکل نباید سرنگ دارو که داخلش مقداری هوا هست رو هواگیری کنید (روش قفل هوا).
      پیشنهاد میکنم دوره تزریقات ما رو تهیه کنید تا به همه نکته های تزریقات کاملا مسلط بشین.
      موفق باشید jamshidianhealth

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا