سی پی آر cpr | ارست قلبی

اکسیژن یک عنصر حیاتی برای همه‌ی سلول‌های بدن ماست. قلب به عنوان پمپ کننده‌ی خون در بدن وظیفه‌ی بسیار مهمی را بر عهده دارد. اگر قلب از ضربان بایستد؛ حیات سلول‌ها به شدت درخطر است. در این میان سلول‌های مغزی از حساسیت بیشتری برخورد هستند و در عرض ۸-۹ دقیقه می‌میرند و فرد دچار مرگ مغزی می‌شود.

احیای قلبی ریوی یک عمل بسیار مهم و اورژانسی محسوب می‌شود که در جامعه برای هر فرد و در هر حرفه‌ای لازم و ضروری است. احیای قلبی ریوی در واقع روشی و اقدامی بوده که برای کارکردن دوباره شش‌ها و قلب انجام می‌پذیرد.

سی پی آر

سی پی آر CPR چیست؟

فرقی نمی‌کند که بیمار ما به علت انفجار، گاز گرفتگی، خفگی، غرق شدگی یا حتی گیر افتادن اجسام در گلو باعث ایست قلبی شود؛ روش انجام CPR و هدف از انجام آن یکسان است.

 CPR  روشی است که تاکنون جان بسیاری از انسان ها را از مرگ حتمی نجات داده است. شاید شما نیز در اطرافتان داستان‌هایی را در مورد بازگشت به زندگی با احیای قلبی ریوی شنیده باشید. از نوزادانی که بر اثر قورت دادن اسباب بازی‌های کوچک دچار خفگی شده‌اند تا سربازانی که در جنگ‌ها دچار جراحت گردیده‌‌اند و زندگی خود را مدیون CPR هستند.
CPR در عین سادگی بسیار حیات بخش است و هر فردی به عنوان یک شهروند در جامعه‌ی امروز باید با مراحل انجام آن آشنایی داشته باشد. تست CPR زمانی موثر تلقی می‌شود که فرد برای بازگشتن به زندگی دچار نقص عضو و آسیب بافتی نشود و کیفیت زندگی او نیز مختل نگردد.

ارست قلبی در چه زمانی ضرورت دارد؟

عدم ضربان قلب یا نبض‌های بسیار ضغیف نشانه‌های ایست قلبی هستند. در پزشکی اصطلاح  Cardiac arrest یا ارست قلبی در مواقعی به کار می‌رود که قلب منقبض نمی‌شود. در نتیجه هیچ خونی از قلب خارج و به قلب وارد نمی‌گردد.

اگر بیمار به هر دلیلی دچار ایست قلبی و تنفسی شود اولین و حیاتی‌ترین اقدام CPR است. شما فقط ۱۰ دقیقه پس از ایست قلبی زمان دارید تا فرد را به زندگی بازگردانید. هرچه این زمان طولانی‌تر شود احتمال آسیب بافتی خصوصا به مغز بیشتر می‌شود و آزمایش CPR موفق نخواهد بود.

تست سی پی آر در مواقعی که نیرو‌های امدادی هنوز به محل نرسیده‌اند بسیار مفید است. معمولا پس از رسیدن نیروهای امدادی درصورت وجود نبض و ضربان قلب عمل لوله گذاری تنفسی یا اینتوبه برای باز نگه داشتن مجاری تنفسی انجام خواهد شد.

آزمایش سی پی آر

چه کسانی می‌توانند سی پی آر CPR را انجام دهند؟

یادگیری سی پی آر برای همه‌ی افراد امری ضروری تلقی می‌شود. انجام این تست نیاز به هیچ تخصصی ندارد و شما برای یادگیری می‌توانید از طریق رسانه‌ها یا دوره‌های هلال احمر یا آموزش های تیم جمشدیان هلث استفاده کنید. نیازی نیست که شما پزشک یا از پرسنل کادر درمان باشید! یاد گرفتن اصول و مراحل سی پی آر برای همه افراد و در هر جایگاه و شغلی بسیار حائز اهمیت است.

آموزش سی پی آر CPR

تیم جمشیدیان هلث به برگزاری وبینارهای آنلاین سی پی آر CPR احیاء قلبی ریوی و برخورد با موقعیت های اورژانسی با تدریس استاد ارسلان خسروی پرداخته است. این آموزش ها شامل ۶ جلسه ۲ ساعته می باشد که به صورت آنلاین در اختیار شما عزیزان قرار خواهد گرفت. جهت آشنایی بیشتر با آموزش احیا قلبی ریوی با صفحه آموزشcpr مراجعه کنید.

مراحل سی پی آر CPR

با سه مرحله‌ی بسیار ساده می‌توان این تست حیات بخش را به خوبی انجام داد. فقط کافیست هنگام قرار گرفتن در شرایط، خونسردی خود را حفظ کرده و کار خود را با آرامش به پیش ببرید.

احیای قلبی ریوی بزرگسالان

در بزرگسالان این تست در ۳ مرحله‌ی C, A ,B انجام می‌شود.

گام اول؛ مرحله‌ی C یا ماساژ قلبی ( Circulation)

حیاتی‌ترین مرحله در سی پی آر مرحله‌ی اول یا C است. در این مرحله انگشتان یکی از دست‌ها را در دست دیگر قفل کرده و پاشنه‌ي کف دست را در قسمت استخوان جناغ و در وسط سینه قرار می‌دهیم و شروع به ماساژ یا فشار دادن می‌کنیم. در این مرحله باید از نهایت قدرت، توانایی و سرعت استفاده کنید.

در این روش در واقع با باردار کردن اجسام نارسانا به وسیله‌ی مالش الکترون‌های ایجاد شده باعث تحریک ماهیچه‌ی قلب می‌شویم. در هر دقیقه شما باید حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ بار ماساژ قلب را انجام دهید. دست شما باید حدودا 5 سانتی‌متر به داخل سینه فرو رود و سپس فشار را متوقف کنید تا خون فرصت کافی برای بازگشتن به قلب را داشته باشد. شکستن دنده در این مرحله یک اتفاق محتمل است که حتی درصورت به وقوع پیوستن نباید سی‌ پی‌ آر را متوقف کرد.

گام دوم؛ مرحله‌ی A یا باز کردن راه هوایی (Air way)

برای انجام تنفس، باز بودن راه هوایی بسیار مهم است. باید با باز کردن دهان وجود اجسام خارجی، غذا یا آدامس در درون حلق به خوبی بررسی شود. بعد از این کار لازم است پیشانی را به سمت عقب بکشید و چانه را جلو بیاورید تا راه هوایی بیمار به خوبی باز شود.

گام سوم؛ مرحله‌ی B یا تنفس مصنوعی (Breathing)

ممکن است بعضی از افراد نسبت به این مرحله به خوبی آشنا نباشند که در این مواقع باید به دو مرحله‌ی قبل اکتفا کرد. راه‌های مختلفی برای این مرحله وجود دارد که رایج‌ترین آن‌ها تنفس دهان به دهان است. برای این کار باید ابتدا با یک بازدم عمیق ریه‌های خود را از دی اکسید کربن خالی کنید و سپس با یک دم عمیق اکسیژن تازه را وارد ریه‌ها کنید. سپس بینی بیمار یا مصدوم را گرفته و دهان خود را روی دهان او قرار دهید و هوای بازدم را وارد ریه‌های او کنید.

اگر قفسه‌ی سینه بالا آمد نشان دهنده‌ی باز بودن راه هوایی و موفقیت آمیز بودن تنفس مصنوعی است. به ازای هر ۳۰ بار ماساژ ۲ بار تنفس مصنوعی باید انجام شود.

احیا اطفال

احیا اطفال

برای اطفال و کودکان احیای قلبی ریوی مانند بزرگسالان است. با این تفاوت که اگر جثه‌ی کودک کوچک است باید برای ماساژ قلبی از یک دست استفاده شود. در این مرحله باید کنار کودک زانو زد و در امتداد شانه‌های او قرار گرفت.

احیا نوزادان ppt

سی پی آر نوزادان مانند بزرگسالان است ولی حساسیت بیشتری دارد. باید در مرحله‌ی ماساژ از دو انگشت استفاده کرد و فشار دادن تا حدود ۳ یا ۴ سانتی متر کافیست. نباید مرحله‌ی تنفس مصنوعی را با سرعت انجام داد. باید هوا را به آرامی و کم کم وارد دهان نوزاد کرد.

کلام آخر

سی پی آر CPR (CardioPulmonary Resuscitation) مجموعه اقداماتی است که برای بازگرداندن قلب و ریه و رساندن خون و اکسیژن به مغز انجام می شود.
خوشبختانه امروزه در رسانه‌ها، سازمان‌های هلال احمر، کتب آموزشی و مجامع عمومی مردم را نسبت به آموزش و اهمیت یادگیری CPR ترغیب می‌کنند.

در نهایت اگر به دنبال آموزش سی پی آر هستید، می توانید در دوره آموزش آنلاین CPR احیاء قلبی ریوی و برخورد با موقعیت های اورژانسی تیم جمشیدیان هلث Jamshidian Healt شرکت کنید تا بتوانید در موقیعت های اورژانسی نجات دهنده جان انسان ها باشید. جهت تهیه دوره سی پی آر با شماره تماس ۰۹۱۵۷۰۶۶۵۵۱ در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید