درمان زخم بستر | درمان زخم سوختگی | درمان زخم جراحی

هر آسیب که در بدن به بافت پوست ها وارد شود و یکپارچگی پوست را برهم زند ز خم می گویند. ز خم ها انواع مختلفی دارند اما به طور کلی به دو دسته تقسیم شده که به آن ها حاد و مزمن گفته می شود. انواع مختلف ز خم ها هر کدام درمانی متفاوت داشته و هر ز خم روش های مؤثر خود را برای درمان دارد.

دیگر نگران درمان زخم و برطرف کردن جای ز خم های خود نباشید. ما در کلینیک تخصصی درمان زخم نوین دیدگان تهران به درمان انواع زخم ها با جدیدترین متدهای درمانی روز دنیا پرداخته ایم.

درمان های ما شامل: درمان تخصصی ز خم پای دیابتی، سوختگی، ز خم بستر، ز خم های ناشی از جراحی، ابدومینوپلاستی، سینوس پیلونیدال و … می باشد. روش های درمانی ما شامل پانسمان های نوین، وکیوم تراپی، اوزون تراپی، ماگوت تراپی و DBD پلاسما می باشد. جهت رفاه حال شما عزیزان، درمان ز خم در کلینیک و منزل انجام می شود.

تشخیص نوع زخم

در درمان ز خم ابتدا باید درمانگر یک ارزیابی درست و سریع از ز خم انجام دهد. مثلا زمانیکه متوجه شد ز خم ایسکمیک یا شریانی است باید سریع تر به جراح عروق ارجاح دهید. در ابتدای کار و قبل از ویزیت جراح عروق، درمانگر باید از پانسمان خشک برای ز خم استفاده کند.
جراح عروق با کمک سونوگرافی کالرداپلر از شریان های تحتانی، جای گرفتگی را تشخیص می دهد. سپس در صورت گرفتگی خفیف از درمان دارویی استفاده می کند یا درمان آنژیوگرافی یا آنژیوپلاستی انجام می دهد.

زخم و انواع آن

در نگاه اول ز خم به آسیب و جراحت بر روی بدن گفته شده که در پی آن پوست خراشیده، پاره، سوراخ یا دریده می شود. در تعریف علمی آن باید این گونه گفت که هر موردی که اتصال میان سلول های پوست و گوشت بر روی بدن را جدا کند، ز خم می گویند.

صدمات و آسیب های وارد شده به پوست ناشی از عوامل مختلفی است که هر کدام راهکار درمانی مخصوص خود را دارند. در زیر با درمان ها آشنا خواهید شد.

گالری تصاویر دوره زخم جمشیدیان هلث

زخم های عروقی

زخم های عروقی در مناطق انتهای بدن مثل انگشتان پا، خصوصا در افراد با سن بالاتر از ۶۵ سال ایجاد می شود.  این عارضه مزمن و عود کننده هستند و منجر به ناتوانی قابل توجهی در بیماران می شوند.
این نوع زخم ها به دو دسته زخم های وریدی یا واریسی و زخم های شریانی تقسیم می شوند. این زخم ها بیشتر در پایین پاها‌ ایجاد می شوند.

  1. زخم های وریدی(venous leg ulcers): این زخم ها که به زخم های واریسی هم معروف هستند، معمولا زخم های سطحی با ترشحات زیاد و بوی ناخوشایند هستند. ورم پا به همراه دارند .معمولا درد ندارند مگر اینکه با اختلال‌شریانی همراه باشند و بیشتر در نواحی زانو تا مچ پا دیده می شوند.
  2. زخم های شریانی(Arteial leg ulcers)‌: این زخم ها به دلیل خونرسانی ناکافی در پاها ایجاد می شود.بیشتر روی پا و انگشتان ،قوزک پا و پاشنه ایجاد می شود.زخم حالت پانچ‌شده دارد،ترشح کم،درد زیاد و عمق زیاد دارد.پا سرد و رنگ پریده و پوست پا براق می شود.

هدف در درمان زخم های فشاری، افزایش و برقراری خونرسانی است و تا زمانی ک مشکل عروقی حل نشده، عارضه خشک و تمیز باید باشد.

سوختگی

سوختگی، نوعی جراحت پوست است که در اثر جریان الکتریکی، اشیا داغ، ریختن آب جوش، مواد شیمیایی یا اسید بر روی پوست ایجاد می شود. سوختگی می تواند علاوه بر پوست ساختارهای عمقی تر مانند عضلات، استخوان ها، اعصاب و رگ های خونی را نیز درگیر کند.

درمان زخم سوختگی

درمان سوختگی

در زخم سوختگی با توجه به درجه آسیب بافت های پوست بدن، درمان آغاز می شود.مهمترین نکته در زخم های سوختگی، جلوگیری از عفونت است. در درمان سوختگی ز خم‌ روش های متفاوتی وجود دارد که از مهم ترین این روش های درمان می توان به با تزریق مایعات وریدی، استفاده مداوم از دارو های گوناگون، مراقبت مدوام از ز خم و جراحی اشاره داشت.

عفونت زخم جراحی

عفونت سطحی محل جراحی طی ۳۰ روز پس از عمل جراحی رخ می دهد و فقط پوست و بافت زیر پوستی را درگیر می کند. این عفونت ممکن است همراه با تب بیمار، همچنین ترشح، قرمزی، درد و گرمی در محل ز خم همراه باشد.

درمان زخم ساچمه ای

اول اینکه شخصی که مورد هدف با تفنگ ساچمه ای قرار گرفته کیس اورژانسی می باشد و حتما باید به بیمارستان منتقل شود. خصوصا هنگامی که گلوله ها در نزدیکی عروق و ارگان های حیاتی باشند.

برای شستشو محل ز خم ها از سرم نرمال سالین مخصوص شستشو استفاده کنید. توجه کنید این کار را با فشار زیاد انجام ندهید. محل ز خم ساچمه ها را می توانید با پماد موپیروسین و گاز استریل پانسمان کنید و هر ۲۴ ساعت پانسمان را تعویض کنید.

زخم بستر


زخم بستر یکی دیگر از انواع مختلف زخم بوده‌ بر اثر فشار طولانی مدت بر روی پوست ناحیه استخوان ها ایجاد می شود. زخم بستر در افرادی که توانایی تحرک ندارند و افراد دیابتی، سن بالا و افرادی که دارای سوتغذیه، بیماری های قلبی، چاقی مرضی و بی اختیاری ادرار و مدفوع دارند شایع است.

زخم بستر یکی از زخم هایی است که نیازمند مراقب های درست و سریع میباشد تا از پیشرفت زخم جلوگیری کرد،زیرا زخم بستر می تواند علاوه بر بافت ها به استخوان ها و تاندون ها برسد و باعث عفونت آن ها شود.

درمان زخم بستر

بهترین و سریع ترین درمان زخم بستر

ز خم بستر را می توان به شکل های مختلفی درمان کرد اما چند نکته مهم وجود دارد که باید قبل از اقدام به درمان، آن را بدانید. ز خم بستر یک ز خم عفونی بوده و نیازمند مراقبت های جدی است.

امروزه روش های متفاوتی برای درمان قطعی ز خم بستر به وجود آمده که یکی از بهترین و سریع ترین درمان آن استفاده از پانسمان های پیشرفته است که فرآیند درمان را به طور چشمگیری افزایش می دهد.

پیشگری‌ از زخم بستر

برای جلوگیری از زخم بستر در بیمارانی که استراحت مطلق هستند و یا توانایی حرکت ندارند، change position یا تغییر وضعیت بیمار‌هر 2ساعت انجام شود.
استفاده از تشک مواج، استفاده از پماد های محافظ پوست ،چک مداوم بدن بیمار و نقاط شایع زخم بستر‌، مصرف آب کافی و همچنین پیروی کردن از رژیم غذایی که پروتئین، ویتامین و مواد معدنی بدن را تامین کنند.

زخم پای دیابتی

از عوارض بیماری دیابت ایجاد ز خم در ناحیه پا بوده که به آن ز خم پای دیابتی می گویند. حدود ۱۵ درصد از افرادی که مبتلا به بیماری دیابت هستند، دچار ز خم پای دیابتی شده‌ اند و متأسفانه نزدیک به ۸۴ درصد از این دچار شدگان، ناچار به قطع انتهای پای خود می شوند که این موضوع در ز خم های دیابتی یک امر طبیعی محسوب می شود.

پای دیابتی به هر گونه آسیب که نتیجه مستقیم یا عوارض دراز مدت (مزمن) دیابت در پای بیمار است، گفته می شود. ز خم پای دیابتی یکی از شایع ترین مشکلات در بیماران دیابتی است.

درمان زخم پای دیابتی

درمان زخم پای دیابتی

درمان زخم پای دیابتی خیلی پیچیده بوده و نیاز به دقت زیادی دارد. پاسخ های نامناسب به روش های درمانی مختلف دارویی و جراحی، این عارضه را به صورت یک معضل بزرگ درآورده است.

دو روش برای درمان قطعی ز خم پای دیابتی وجود دارد و شما  به راحتی می توانید در خانه به درمان آن  بپردازید. در روش اول بیمار مربوطه باید زخم خود را به طور مداوم شست و شو دهد و پانسمان کند.

در روش دوم که کار شما را راحت تر کرده و مراحل درمان زخم پای دیابتی را افزایش می دهد استفاده از پانسمان های ترمیم ز خم بوده که در بیشتر موارد در این ز خم جواب گو بوده است. استفاده از این پانسمان ها و همچنین درمان در خانه فایده‌ نداشت بهتر است به سراغ کلینیک ز خم پای دیابتی یا مراکز ز خم پای دیابتی بروید.

علائم زخم دیابتی

  • احساس درد نسبتا شدید: در افراد دیابتی یا نروپاتی دیابتی در هنگام بالا رفتن از پله ها یا الویت کردن درد شدیدی احساس می کنند.
  • محل زخم: معمولا روی انگشتان و قوزک خارجی پا، ز خم های با لبه های منظم ایجاد می شود. این زخم ها حالت فرورفته و پانچ شده دارن. معمولا این ز خم ها ترشحی ندارند و خشک هستند. هم چنین التهاب و اریترم در اطراف ز خم مشاهده می شود.
  • نبض ضعیف: به علت کم شدن یا مختل شدن خونرسانی به اندان تحتای پا، نبض کم حس میشه یا عدم احساس نبض ایجاد می شود.
  • پیل شدن یا رنگ پریدگی پا
  • سرد شدن اندام پا
  • عدم رشد مو در پا
    این علائم در افرادی که سابقه MI یا CABG  شدیدتر است

درمان زخم

درمان زخم در خانه

  • برای درمان ز خم های سطحی و موضعی است می توانید از پماد موپیروسین استفاده کنید. این پماد از عفونت ز خم جلوگیری می کند.
  • هم چنین می توانید جهت پیشگیری از عفونت و درمان ز خم، آنتی بیوتیک سفالکسین ۵۰۰ را هر ۶ ساعت یکبار مصرف کنید.
  • در صورت داشتن درد می توانید از مسکن های مثل ژلوفن استفاده کنید.

کارگاه حضوری زخم و استومی جمشیدیان هِلث

تیم جمشیدیان هلث Jamshidian Healt دوره های جامع مدیریت زخم و استومی را به صورت تئوری و عملی برگزار می‌کند. این دوره ویژه پزشکان، پرستاران، کارشناسان اتاق عمل، هوشبری و دانشجویان رشته های مرتبط می باشد. از مزیت های مهم دوره زخم تیم جمشدیان هلث کارورزی بالینی روی کیس داخل بیمارستان می باشد. این دوره همراه با ارائه ی مدرک معتبر و دارای پشتیبانی نامحدود توسط مدرس می باشد. شما بعد دوره می توانید کلینیک زخم خصوصی راه اندازی کنید و یا در بیمارستان مشغول به کار شوید.

همراهان گرامی شما در این کارگاه ۵ روزه با موارد زیر آشنا خواهید شد:

  1. الفبای مدیریت زخم
  2. معرفی و بررسی کامل پانسمان های نوین بازار زخم ایران
  3. مدیریت زخم های سوختگی، زخم های دیابتی و زخم های فشاری (زخم بستر)
  4. مدیریت استومی

قابل ذکر است هزینه دوره زخم  ۹.۰۰۰.۰۰۰ تومان برای دانشجویان و ۱۱.۵۰۰.۰۰۰ تومان برای پزشکان می باشد.

دوره آنلاین زخم و استومی جمشیدیان هِلث

دوره زخم و استومی جمشیدیان هلث دارای ۵ ساعت آموزش تخصصی به صورت ویدیو شامل: درمان تخصصی زخم پای دیابتی، سوختگی، زخم بستر، زخم های ناشی از جراحی، ابدومینوپلاستی، سینوس پیلونیدال و … می باشد. این دوره ویژه پزشکان، پرستاران، کارشناسان اتاق عمل، هوشبری و دانشجویان رشته های مرتبط می باشد. این دوره شامل تدریس کیس متد در تمامی سرفصل ها و طراحی پنل درمانی برای بیش از ۲۰ کیس می باشد.

با گذراندن دوره، دانش و مهارت مورد نیاز جهت مدیریت انواع زخم با بهره گیری از مقالات روز دنیا رو به دست می آورید. دوره دارای پشتیبانی آنلاین توسط مدرسین به همراه ارائه مدرک بوده. ما از آموزش تا احداث و تجهیز کلینیک زخم کنار شما خواهیم بود.

کلام آخر

به طور کلی در ز خم های باز احتمال ورود هر نوع مواد خارجی به ز خم وجود دارد که در پی آن منجر به عفونت خواهد شد. پس باید در ز خم های باز تمام نکته های لازم رعایت شود تا بیمار به عفونت ز خم دچار نشود. اما در ز خم بسته این مشکل وجود ندارد. همچنین بهتر است در بیماری دیابت، فرد مبتلا تمام سعی خود را کند تا دچار ز خم پای دیابتی نشود و اگر متوجه آن شد سریعا به درمان بپردازد.

در تیم قدرتمند جمشیدیان هلث Jamshidian Healt با برگزاری دوره های آموزش پزشکی و پرستاری به صورت مجازی و حضوری با بالاترین سطح کیفیت توسط استاد خسرو جمشیدیان گامی در جهت بهبود وضعیت سلامت کشورمان برداشته ایم. امیدواریم استفاده از این دوره ها و مطالب برای شما مفید بوده باشد.

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام
    بابت کلاس خوبتون و زحماتتون و آموزش عالی تون ممنون

    پاسخ
  • سلام استاد وقتتون بخیر
    استاد متشکرم بابت دوره ی زخم. خیلی مفیدتون و سطح بالایی که داشت. خداقوت
    واقعا همه نکات گفته شد

    پاسخ
  • elham radmanesh
    28 بهمن 1401 23:12

    سلام آیا جهت کارگاه آموزش شما گواهی آموزشی با تعداد ساعت صادر میشه لطفا

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید