انواع قرص آهن برای درمان کم خونی

یکی از مواد معدنی بسیار مهم و ضروری برای بدن، آهن است. آهن ماده‌ای است که اگر در بدن انسان وجود نداشته یا مقدار این مواد معدنی کم باشد، فرد دچار بیماری کمبود آهن یا Anemia می‌شود. افرادی که این بیماری را دارند گلبول‌های قرمز آن‌ها کم است. این بیماری نوعی کم خونی شایع بوده که می‌توان با مصرف دارو‌های مختلف میزان گلبول‌های قرمز را کنترل کرد.

اما چگونه می‌توان فهمید که یک انسان دچار کم خونی است؟ قرص آهن چیست و برای چه موضوعی استفاده می‌شود؟ انواع قرص آهن برای درمان کم خونی کدامند؟ برای رسیدن به پاسخ این پرسش ها تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

کم خونی یا Anemia

کم خونی یا Anemia

یکی از بیماری‌های شایع در بین افرادی که فقر آهن دارند Anemia است. این افراد با توجه به اینکه میزان مصرفی آهن آن‌ها بسیار کم است، دچار کمبود آهن و در نتیجه Anemia می‌شوند. این افراد با مصرف غذا‌هایی که دارای مقدار زیادی آهن هستند یا با مصرف قرص آهن می‌توانند میزان Anemia خود را کنترل کنند.

همچنین این دسته از افراد می‌توانند با انجام آزمایش‌های مختلف میزان گلبول‌های قرمز و سفید خود را شمرده و با نشان دادن جواب آزمایش به یک پزشک از روند درمانی خود اطلاع پیدا کنند.

توجه داشته باشید مشکل فقر آهن بسیار مهم است؛ چرا که آهن باعث ساخت هموگلوبین خون و پروتئین‌های موجود در گلبول‌های قرمز می‌شود. افرادی که دچار این بیماری  هستند باید هر چه زودتر اقدام به درمان کنند. یکی از راهکار‌هایی که برای درمان  پیشنهاد می‌شود مصرف قرص آهن و قرص‌هایی است که در درمان نقش دارند.

نشانه ‌های مختلف کم خونی

نشانه‌ها و علائم کم خونی بسته به شرایط زندگی شما، میزان سن، سرعت پیشرفت آن و وضعیت سلامتی شما متفاوت است. به عنوان مثال برخی افراد دچار Anemia هستند اما هیچ علائمی در خود نداشته و پس از متوجه شدن کمبود خون، تعجب می‌کنند؛ اما به طور کلی بیماری کمبود خون دارای علائم مختلفی است که به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

خستگی غیر معمول و عادی به دلیل کم خونی

یکی از شایع‌ترین و مهم‌ترین علائمی که تقریباً در تمامی افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، مشترک است؛ احساس خستگی است؛ چرا که در ساختار گلبول‌های قرمز هموگلوبین خون وجود داشته که برای ساختن این ماده و حمل اکسیژن توسط گلبول‌های قرمز، به آهن نیاز است. زمانی که اکسیژن به بافت‌ها، ماهیچه‌ها و دیگر اجزای بدن نرسد، قلب شما بیشتر از هر زمان دیگری کار می‌کند. این موضوع باعث خسته‌تر شدن شما می‌شود.

سردرد و سرگیجه به دلیل کم خونی

کمبود آهن در بدن انسان باعث سردرد‌های پی در پی می‌شود. این علائم نسبت به دیگر علائم، شیوع کمتری داشته و معمولاً افراد سرگیجه یا سردرد دارند. با کمبود آهن در خون، سطح اکسیژن کاهش پیدا کرده و همچنین اکسیژن کمتری به مغز شما می‌رسد. این موضوع باعث سردرد‌های مکرر و سرگیجه می‌شود.

تنگی نفس به دلیل کم خونی

افرادی که آهن کمتری دارند، اکسیژن کمتری به دیگر نقاط بدن آن‌ها از طریق خون می‌رسد. یکی از این نقاط ماهیچه‌ها هستند. این موضوع باعث افزایش تنفس به هنگام پیاده روی می‌شود و فرد با تنگی نفس رو به رو خواهد شد.

علائم کم خونی یا Anemia

رنگ پریدگی به دلیل کم خونی

رنگ پریدگی در ناحیه پوست صورت یا رنگ پریدگی در قسمت داخلی پلک‌های پایین، نشانه‌های کمبود آهن و در نتیجه Anemia است. همچنین در برخی موارد خاص، کم خونی و پف زیر چشم ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر داشته و پف زیر چشم از علائم فقر آهن به حساب می‌آید.

تورم و درد زبان و دهان به دلیل کم خونی

نگاه کردن به قسمت داخلی دهان و دور اطراف زبان می‌تواند راهکاری مناسب جهت دانستن فقر آهن و کم خونی باشد. اگر زبان شما متورم، رنگ پریده یا به طرز خیلی عجیب صاف باشد؛ می‌تواند علامتی در خصوص فقر آهن و کم خونی باشد. پایین بودن هموگلوبین خون و در نتیجه از بین رفتن رنگ قرمز در گلبول‌های قرمز باعث رنگ پریدگی در نقاط مختلف انسان از جمله صورت، زبان و اطراف آن می‌شود.

درمان کم خونی

قرص آهن، قرصی است که برای افزایش ماده‌ معدنی آهن در بدن انسان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این قرص به صورت مکمل در کنار دیگر ویتامین‌ها از جمله ویتامین B و C تجویز می‌شود. قرص‌های آهن در مدل‌ها و با اسامی مختلف همراه با ساختار شیمیایی متفاوت توسط شرکت‌های داروسازی ایرانی و خارجی تولید و روانه بازار می‌شوند. این قرص‌ها و مکمل‌ها باید با تجویز پزشک و در کنار رژیم غذایی مناسب مصرف شوند.

نکته قابل توجه این است که شما با دادن تست‌های مختلف از جمله CBC می‌توانید متوجه کم خونی و فقر آهن خود شوید. فقر آهن و در نتیجه کم خونی یکی از بیماری‌های شایع در ایران است که افراد زیادی مخصوصاً بانوان درگیر آن هستند، اما برای جلوگیری از فقر آهن و کم خونی، قرص آهن مناسب‌ترین روش است.

درمان سریع کم خونی

اگر می‌خواهید سریع‌تر بیماری کم خونی خود را درمان کنید اما نمی‌دانید چه راهکارهایی جهت افزایش گلبول‌های قرمز موثرتر هستند، در ابتدا باید سبک زندگی خود را تغییر دهید.

تغییر سبک زندگی باعث تغییر خورد و خوراک شما و میل به غذاهایی است که از نظر آهن بسیار قوی هستند. از طرفی آهن در هنگام صبح راحت‌تر جذب می‌شود. پس اولین حالت این است که شما صبحانه‌ مقوی برای کم خونی میل کنید.

بهترین دمنوش گیاهی برای کم خونی

برای درمان کم خونی می توانید در کنار قرص‌آهن، مقداری دمنوش گزنه میل کنید. این دمنوش بهترین دمنوش گیاهی برای کم خونی است.

بهترین دمنوش گیاهی برای کم خونی

قرص خون ساز قوی

قرص آهن به نوبه‌ خود دارای چند مدل بوده که توسط شرکت‌های داروسازی تولید می‌شوند که شامل موارد زیر هستند:

  • فروفورت گاین عبیدی
  • قرص اکتیو آیرون لیبرتی
  • فومارات آهن
  • سیدرال فورت
  • فرامکس
  • بیس گلیسینات آهن
  • گلوکونات آهن

توجه داشته باشید برخی از قرص‌هایی که در بالا آمده است دارای عوارض مختلفی هستند که می‌توانند باعث ایجاد مشکلات گوارشی در شما شوند، اما همگی آن‌ها به نوعی قرص خون ساز قوی به حساب می‌آیند.

قرص آهن

 در زیر به چند نکته مهم در مورد مصرف قرص آهن اشاره خواهیم کرد:

  • مصرف قرص آهن با معده خالی و بین وعده‌های غذایی، میزان جذب آن را افزایش می‌دهد.
  • آهن به شکل فروس تنها نوع قابل جذب آهن توسط روده است.
  • مصرف مقادیر زیاد آهن و اسید فولیک موجب کاهش جذب روی می‌شود.

آزمایش CBC چیست؟

افراد که دچار کم خونی هستند می‌توانند با انجام آزمایش‌های مختلف از جمله آزمایش CBC متوجه میزان گلبول‌های قرمز و سفید خود را شوند و با نشان دادن جواب آزمایش به یک پزشک روند درمانی خود را شروع کنند.

به طور کلی هدف از انجام آزمایش CBC اندازه‌گیری و شمارش سلول‌های خونی است. سلول‌های خونی در بدن تعداد، اندازه و شکل مناسبی دارند. هر عاملی که باعث اختلال در ساختار آن‌ها شود، زمینه را برای بروز اختلالات خونی و سایر بیماری‌ها فراهم خواهد کرد. از جمله اختلالات خونی می‌توان به انواع سرطان و کم خونی اشاره کرد. در این تست ۱۰ تا ۱۱ پارامتر مورد بررسی قرار می‌گیرند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آزمایش WBC شمارش گلبول‌های سفید
  • آزمایش RBC شمارش گلبول‌های قرمز
  • آزمایش PLT پلاکت خون
سخن پایانی

فقر آهن یکی از بیماری‌هایی است که امروزه بسیاری از مردم جهان را درگیر خود کرده است. این بیماری می‌تواند با مصرف غذا‌هایی که در خود مقدار قابل توجهی آهن دارند، رفع شود. در برخی موارد مصرف غذا‌هایی که ماده‌ معدنی آهن دارند کافی نبوده و انسان نیازمند مصرف قرص آهن است. قرص آهن با توجه به ساختار شیمیایی خود می‌تواند انواع مختلفی داشته باشد. توجه داشته باشید مصرف قرص آهن باید زیر نظر پزشک باشد تا مقدار مورد نیاز برای شما مشخص شود.

در تیم قدرتمند جمشیدیان هلث Jamshidian Healt با برگزاری دوره های آموزش پزشکی و پرستاری به صورت مجازی و حضوری با بالاترین سطح کیفیت توسط استاد خسرو جمشیدیان گامی در جهت بهبود وضعیت سلامت کشورمان برداشته ایم. امیدواریم استفاده از این دوره ها و مطالب برای شما مفید بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید