در اینجا در مورد تاثیر غلظت داروها روی بافت های بدن صحبت می کنیم. این مسئله یک بحث بسیار مهم و کاربردی برای افراد عادی و افرادی که در بخش درمان فعالیت می کنند، می باشد.
بعد از تزریق یک سری دارو ها، علائمی شامل قرمزی، تورم بافت، به وجود آمدن خارش و تاول ایجاد می شود. وجود این علائم زمینه ساز تبدیل شدن به نکروز بافتی است. پس توصیه می کنیم که حتما تا پایان مقاله ما را همراهی کنید تا تکنیک های موثر برای جلوگیری از ورم، قرمزی و نکروز بافتی را آموزش دهیم.
نکروز چیست؟
نکروز Necrosis یا بافت مردگی نوعی مرگ زودرس بافتی یا مجموعهای از سلولها و بافتهای مرده در یک نقطه از بدن است.
انواع داروهای دارای غلظت بالا
داروهایی که دارای غلظت بالایی هستند به دو دسته تقسیم بندی می شوند:
دسته اول داروهایی هستند که غلظت بالایی دارند. این داروهای حتی اگر با همان غلظت بالا تزریق شوند مشکلی برای بافت ایجاد نمی کنند. اما تزریق این داروها روی سیستم قلبی و عروقی تاثیر می گذارد و بسیار خطرناک است.به طور مثال نمی توانید تمام حجم داروهایی از قبیل نیتروگلیسیرین یا TNGتی ان جی یا اپی نفرین را همزمان به بیمار تزریق کنید. چون سیستم قلب و عروق بیمار کاملا بهم می ریزد و در نهایت ممکن است منجر به فوت بیمار شود. این دسته از داورها غلظت بالایی دارند و معمولا طبق دستور پزشک دارو رقیق می شود و سپس تزریق می شود.
اما دسته دوم داروهایی هستند که غلظت بالایی دارند و با PH خون نمی سازند. تزریق این داروها باعث می شود که بافت و سلول ها بمیرند و در نهایت نکروز ایجاد شود. داروهایی از قبیل منیزیم سولفات 50 درصد، دکستروز 50 درصد و سدیم تیوپنتال 50 درصد، سه داروی پر کاربرد هستند که در بیمارستان ها استفاده ی زیادی دارند. داروی دیگری که باعث این اتفاق می شود رمد سیویر است. اگر شما ویال کامل داروی رمد سیویر را با یک سرنگ بکشید و تزریق کنید باعث نکروز بافتی می شود. اما اگر این دارو را در یک سرم تزریق کنید، به دلیل رقیق شدن دارو اتفاقی برای بیمار نمی افتد.
زمانی که شما داروهای دارای غلظت بالا مانند دکستروز 50 درصد یا تیوپنتال 50 درصد را بدون اینکه رقیق کنید تزریق کنید. به این صورت که سرنگ را از ویال دارو پر کنید و همین مقدار دارو را یک دفعه در ورید یا آنژوکت بیمار تزریق کنید بسیار خطرناک است. زیرا علاوه بر عوارض قلبی و عروقی خطر نکروز بافتی را هم به دنبال دارد.
تزریق داروی دارای غلظت بالا به ورید به صورت مستقیم و بدون رقیق شدن باعث از بین رفتن سلول ها، از بین رفتن بافت و در نتیجه نکروز می شود و ممکن است بافت قطع شود.
البته این موارد همیشه اتفاق نمی افتد و همه ی انسان ها مانند هم نیستند و ممکن است عوارض در افراد مختلف متفاوت باشد.
تزریق سرم
اگر شما در اورژانس، بیمارستان یا خانه سرم معمولی تزریق کردید و محل تزریق ورم کرد، دچار قرمزی و کبودی شد این علائم باعث نکروز بافتی نمی شود و بعد از مدت کوتاهی قرمزی، کبودی و ورم رفع می شود. پس نگران نباشید،این کبودی ها و ورم ها جذب شده و بعد از چند روز کاملا برطرف می شوید.
جلوگیری از نکروز بافتی
با چه تکنیکی سرم تزریق کنید که نکروز ایجاد نکند؟ نکته ی مهمی که بسیاری از افراد در تزریق داروهای پر خطر با غلظت بالا باید رعایت کنند این است که دارو باید آهسته تزریق شوند. در صورتی که داروهای پر خط رقیق نشوند و به صورت آهسته تزریق نشوند باعث پارگی ورید شود و دارو به ناحیه ساب کوتانئوس یا زیر جلدی نشت کند و در نهایت باعث ایجاد نکروز خواهند شد. نشت دارو به ناحیه زیر جلدی باعث ایجاد آبسه نیز می شود.
داروهای پر خطر حتما باید توسط پزشک تزریق شوند و قبل از تزریق با آب مقطر رقیق شوند. به طور مثال درمانگر دو یا چهار سی سی از داروی دکستروز را با 4 سی سی آب مقطر رقیق می کند و سپس تزریقات می کند تا اتفاقی برای بافت یا رگ ایجاد نشود.
شاید برای برخی از داروها مانند اپی نفرین و نیتروگلیسیرین زیاد مهم نباشد که شما دارو را آهسته تزریق کنید یا خیر اما برای داروهای پر خطر مانند دکستروز بسیار مهم است. پس حتما باید به این نکات و تکنیک ها دقت کنید چون بیشتر داروها نیاز به رقیق شدن دارند.
کلام آخر
برخی از داروها با غلظت بالایی همراه هستند که تزریق مستقیم آن ها باعث ایجاد نکروز بافتی می شود و خطر بر هم زدن سیستم قلبی و عروقی بیشتر می شود. اگر دارو در سرم تزریق شود مشکلی برای بیمار ایجاد نمی شود چون هم دارو رقیق می شود و هم آهسته تزریق می شود.
در تیم قدرتمند جمشیدیان هلث Jamshidian Healt با برگزاری دوره های آموزش پزشکی و پرستاری به صورت مجازی و حضوری با بالاترین سطح کیفیت توسط استاد خسرو جمشیدیان گامی در جهت بهبود وضعیت سلامت کشورمان برداشته ایم. امیدواریم استفاده از این دوره ها و مطالب برای شما مفید بوده باشد.