پوست به عنوان یک لایه محافظتی همواره در برابر آسیبهای مختلفی مانند: سوختگی، ضرب دیدگی، بریدگی و … قرار میگیرد. از طرفی تغییرات درونی بدن به صورت جوش، حساسیت، لکههای پوستی و … روی پوست ظاهر میشوند. اگزمای پوستی یکی از همین مشکلات است که در سنین مختلف، افراد به آن مبتلا خواهند شد. این بیماری از انواع مشکلات شایع پوستی به حساب میآید که واکنش بدن را در مقابل محرکهای بیرونی مانند ترس، تغذیه، استرس و … نشان میدهد.
اگزما چیست؟
این بیماری است که در آن پوست خشک و برآمده میشود و با خارش شدید همراه است. این بیماری با قرمزی و تاول آغاز میگردد. درون تاولها باکتریهایی زندگی میکنند که با ترکیدن این تاولها مایع درون آن روی پوست پخش خواهد شد.
در این بیماری پوستی مزمن، تاولها برجستگی کمتری دارند و پوست در این ناحیه ضخامت زیادی پیدا میکند. این مشکل پوستی سبب میگردد، رطوبت پوست کاهش یابد و در برابر عوامل محیطی آسیبپذیر گشته و حالت دفاعی خود را از دست بدهد.
این بیماری که با نام علمی «درماتیت آتوپیک» نیز شناخته میشود، آسیب جدی به بدن وارد نمیکند و فقط پوست را درگیر مینماید. اما باید بدانید در این حالت پوست آلوده است و باید درمان گردد. این بیماری پوستی ریشه ژنتیکی داشته اما این بیماری مسری نیست. علائم و دلایل این بیماری را نمیتوان به طور کامل از بین برد، اما میتوان این بیماری پوستی را کنترل کرد. افرادی که مبتلا به آسم هستند یا مشکل آلرژیک دارند، بیشتر در معرض این بیماری قرار میگیرند.
انواع اگزمای پوستی
این بیماری پوستی با توجه به محل درگیری و نوع بیماری، انواع مختلفی دارد که از جمله آنها میتوان: پوستی (آتوپیک)، تماسی، پوستی سبورئیک، درماتیت سوزش آور را نام برد. با ما همراه باشید تا به طور مختصر به توضیح هر کدام بپردازیم.
اگزما پوستی (آتوپیک)
در این نوع از اگزما، ابتدا پوست قرمز و خشک میشود و با خارش شدید همراه خواهد بود. خاراندن این ضایعات، سبب ترشح مایع درونی و پوسته پوسته شدن آنها میگردد. این عارضه، ممکن است با مصرف داروهای سبک به طور موقت از بین برود.
اگزما تماسی
در این نوع از بیماری، قسمتهایی از بدن درگیر میشوند که با ماده حساسیت زا یا تحریککننده مانند انواع مایع ظرفشویی، صابون، گرد و خاک و … در تماس باشند. این بیماری نیز با ضایعات قرمزی همراه بوده که سوزش و خارش شدیدی دارند و ممکن است به تاول تبدیل گردند.
اگزما پوستی سبورئیک
این نوع عارضه با لکههای فلسدار همراه است و پوست ناحیه را دچار قرمزی میکند. اگزما پوستی سبورئیک، در مناطق چرب بدن مانند صورت، بالای قفسه سینه، کمر و … بیشتر بروز پیدا مینماید. این نوع نیز درمان قطعی ندارد و یک عارضه بلند مدت محسوب میشود که در دورهای بهبود مییابد و سپس عود میکند.
درماتیت سوزش آور
این عارضه نیز جزء بیماری اگزمای پوستی به حساب میآید و زمانی اتفاق میافتد که پوست مکرراً در معرض شستشو یا مواد سمی قرار گیرد.
درمان اگزما
این یک بیماری ادامهدار است و درمان کامل و قطعی ندارد. آثار این بیماری به مرور زمان و با مصرف داروهای موضعی کاهش مییابند و مجددآً عود مینمایند. اما با استفاده از روشهای مؤثر میتوان از گسترش علائم و مشکلات این بیماری پوستی جلوگیری کرد و وضعیت پوست را بهبود بخشید. در قدم اول لازم است که نوع بیماری درست تشخیص داده شده تا درمان اثربخشی برای آن تجویز گردد. انواع پمادهای موضعی که جهت درمان این بیماری تجویز میشوند شامل پمادهای حاوی کورتون و پمادهای حاوی آنتیبیوتیک هستند.
برای درمان این بیماری پوستی از داروهای خوراکی جهت کنترل التهاب و کاهش علائم آلرژی استفاده میگردد. این داروها شامل کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزولون و آنتی هیستامینها میشوند.