آیا از راه های انتقال بیماری ایدز اطلاعی دارید؟ آیا از علائم و نشانه های مختلف آن در زنان و مردان چیزی می دانید؟ ایدز یکی از بیماری های خود ایمنی اکتسابی است که از طریق ویروس Hiv به افراد منتقل می شود. این بیماری در ابتدا دارای علائم بسیار کم بوده و می تواند افراد زیادی را مبتلا کند. در ادامه به معرفی این بیماری و راه های انتقال آن می پردازیم.
ایدز چیست؟
بیماری ایدز یا Acquired Immunodeficiency Syndrome سیستم ایمنی بدن را که وظیفه مقابله با ویروس ها، باکتری ها و هر نوع عامل بیماری زای دیگر، به طور آهسته از بین می برد. این موضوع باعث می شود تا شما در برابر ویروس ها، دچار بیماری های مختلفی شوید و بدن واکنشی بسیار کم در مقابل نفوذ باکتری و بیماری ها داشته باشد. اما چگونه ویروس اچ آی وی تبدیل به بیماری ایدز می شود؟
ویروس اچ آی وی ویروسی است که به سلول های CD4 خون حمله کرده و آن ها را تخریب می کند. سلول های CD4 نوع ویژه ای از سلول های موجود در خون بوده که وظیفه اصلی آن ها تقویت سیستم ایمنی بدن است. این در حالی است که برخی افراد زمانی که به این ویروس مبتلا می شوند، سال های طولانی از وجود این ویروس در بدن خود بی خبر هستند و سیستم ایمنی بدن آن ها در حال ضعیف شدن است.
علائم ایدز
افرادی که به بیماری ایدز مبتلا می شوند به طور کلی در ابتدا علائمی همانند بیماری آنفولانزا دارند. این علائم در عرض دو تا چهار هفته می تواند به طول بکشد و شامل تب، خستگی، ناراحتی های پوستی مانند خارش و تحریک پوست، سردرد، درد ماهیچه و مفصل می باشد
علائم فوق از علائم اولیه بیماری ایدز به حساب می آید. اگر فرد مبتلا این علائم را جدی نگیرد دچار علائم شدیدتری خواهد شد و این بیماری به سلول های بیشتری حمله و آن ها را تخریب خواهد کرد. نکته قابل توجه در علائم بیماران ایدز شدت بیماری است. برخی از افراد با توجه به میزان و شدت بیماری می تواند علائم کمتری را داشته باشند.
اگر بیماری ایدز جدی تر شود می تواند علائم واضح تری را ایجاد کند. این علائم می تواند شامل موارد زیر شود:
زخم دهان
تب
لرز
خستگی
بثورات پوستی
دردهای عضلانی
تورم غدد لنفاوی
تعریق شبانه
گلو درد
درمان ایدز
بیماری ایدز یکی از بیماری های بسیار سخت و جدی بوده که امروزه افراد مختلفی را درگیر خود کرده است. تا به امروز برای درمان این بیماری راهکار یا داروی خاصی ارائه نشده؛ اما افراد می توانند با کنترل کردن این بیماری از تشدید بیماری یا علائم مربوط به آن جلوگیری کنند. به عنوان مثال افراد پس از دانستن اینکه به ویروس Hiv مبتلا شدهاند، با کنترل بیماری و مصرف دارو های مختلف می توانند این بیماری را کنترل کرده و با آن زندگی کنند.
بیماری ایدز یکی از بیماری های موجود در سطح جهان بوده و راه های انتقال بسیار زیادی دارد. این بیماری به دلیل آنکه می تواند از طریق راه های مختلف انسان را درگیر خود کند، می تواند افراد زیادی را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. پس برای آنکه انتقال این بیماری را کنترل کرد باید نکات مختلفی را در نظر گرفت. یکی از همین نکات راه های انتقال ایدز است.
بیشتر بیماران از طریق رابطه جنسی، استفاده از سوزن یا سرنگ مشترک به این بیماری مبتلا می شوند. ویروس ایدز از مادر مبتلا در طی دوره بارداری، زایمان و شیردهی به نوزاد قابل انتقال است؛ اما احتمال آن به علت روش های پیشگیری و درمان، بسیار پایین است.
آزمایش ایدز
یکی از راه های بسیار مناسب و عالی جهت دانستن ابتلا به ایدز آزمایش ایدز است. بدن انسان در زمان مقابله با ویروس ها پادتن های مختلف و متنوعی را تولید و در خون ترشح می کند. این موضوع برای ویروس ایدز نیز صدق می کند. در صورت ورود پیروز ایدز به بدن انسان، بدن انسان برای مقابله و نابودی این ویروس شروع به تولید و ترشح پادتن های مختلف آن می کند.
این موضوع باعث می شود تا شما در زمان آزمایش متوجه وجود پادتن ایدز یا پیروز ایدز شوید. نکته قابل توجه این است که پادتن های ترشح شده در بدن برای مقابله با ویروس ایدز، تنها راه مناسب برای تشخیص وجود این بیماری است. اما در تشخیص بیماری ایدز دو آزمایش وجود داشته که در ادامه به آن ها می پردازیم.
آزمایش های پادتن اچ آی وی
آزمایش های پادتن اچ آی وی به طور کلی شامل موارد مختلفی می شود که بیان قطعیت هر کدام با یکدیگر متفاوت است. نتیجه های حاصل از هر کدام از این آزمایش ها متفاوت بوده و با انجام هر کدام از آن ها می توانید از وضعیت نهایی خود اطلاع پیدا کنید. آزمایش های پادتن اچ آی وی به طور کلی به ۳ دسته تقسیم می شوند که تمامی آن ها در ایران وجود دارند.
آزمایش الیزا
آزمایش سریع
آزمایش وسترن بلات
آزمایش های سنجش خود ویروس
آزمایش های سنجش خود ویروس به طور کلی شامل ۲ مورد می شود. شما با انجام هر کدام از این آزمایش ها می توانید شدت عفونت و درگیری با ویروس ایدز را متوجه شوید. همچنین شما با استفاده از آزمایش HIV PCR می توانید به وجود ژن های ایدز در خون خود آگاه شوید. این نوع آزمایش ها نیز مانند گروه قبل در ایران بوده، افراد می توانند از طریق آزمایشگاه های معتبر ، انجام دهند.
HIV PCR
Viral Load
واکسن ایدز
کووید اولین بیماری بود که به وسیله mRNA با آن مقابله شد. در سال 2020 با توسعه واکسن های کووید -۱۹ بر پایه این مولکول، نام mRNA جهانی شد. بیماری های مختلفی در حال کاندید شدن برای درمان و پیشگیری توسط این روش هستند. دانشمندان می گویند mRNA می تواند واکسن ها را علیه بیماری هایی ایجاد کند که تا کنون راه حلی برای آن ها وجود نداشته است. یکی از این بیماری ها ایدز (HIV) است.
زمان زیادی لازم است تا مشخص شود که آیا واکسن HIV به خوبی واکسن کووید کار می کند یا خیر. اما نشانه های اولیه امیدوار کننده بوده است. اگر در نهایت این تحقیقات موفقیت آمیز باشد، واکسن HIV می تواند راهی مناسب برای پیشگیری از این بیماری باشد.
سخن پایانی
بیماری ایدز یا hiv یکی از بیماری های خطرناک و سخت در ایران و جهان بوده که امروزه درمان اصولی و خاصی ندارد. اما جهت تشخیص، کنترل روند رشد و تولید بیشتر ویروس می توان آزمایش های مختلفی را انجام داد. در ابتدا باید آرامش خود را حفظ کنید تا جلوی خطرات مختلف و متنوع را بگیرید.
ما در تیم قدرتمند جمشیدیان هلث Jamshidian Healt با برگزاری دوره های آموزش پزشکی و پرستاری به صورت مجازی و حضوری با بالاترین سطح کیفیت توسط استاد خسرو جمشیدیان گامی در جهت بهبود وضعیت سلامت کشورمان برداشته ایم. امیدواریم استفاده از این دوره ها و مطالب برای شما مفید بوده باشد.