احیای قلبی ریوی یا CPR (Cardio Pulmonary Resuscitation) یک روش جنرال یا عمومی است. برای فردی که دچار ایست قلبی شده است هدف اصلی در CPR ایجاد گردش خون با ارگان های حساس مثل قلب، ریه و مغز می باشد.
آموزش احیا
به طور کلی در آموزش احیا قلبی چند مسئله مهم وجود داره که در زیر به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:
- مهم ترین آن ها سیرکولیشن(جریان خون) است که با کمک ماساژ قفسه سینه جریان خون بر می گردد.
- مسئله دوم راه هوایی می باشد. یعنی باید سر و گردن بیمار در یک زاویه مناسب قرار گیرید تا تنفس برقرار شود.
- مسئله سوم نفس دادن به بیمار می باشد.
اولین قدم در احیا قلبی ریوی
اگر به کنار یک مصدوم ایست قلبی حاد رسیدید. باید سریعا مراحل زیر را انجام دهید:
- اطمینان حاصل کنید که صحنه برای شما و مصدوم امن باشد. زیرا شما نمی خواهید خودتان مصدوم شوید.
- هوشیاری بیمار را بررسی کنید. آهسته به شانه ی مصدوم ضربه بزنید و فریاد بزنید حالت خوبه؟
- اگر مصدوم پاسخی نداد. برای درخواست کمک از سوی نزدیکان فریاد بزنید.
- از طریق تلفن با اورژانس تماس بگیرید و تیم احیا یا تیم پیشرفته نجات را آگاه کنید.
- اگر تنها هستید از AED شوک الکتریکی و تجهیزات اورژانس استفاده کنید. اگر فرد دیگری در کنارتان است او را به دنبال تجهیزات بفرستید.
دومین قدم در احیای قلبی ریوی
بررسی تنفس و نبض بیمار به طور همزمان: برای به حداقل رسیدن تاخیر در شروع احیای قلبی پس از ارزیابی تنفس، نبض بیمار را نیز بررسی کنید. توجه کنید این بررسی نباید بیش تر از ۱۰ ثانیه زمان ببرد.
بررسی تنفس مصدوم
به منظور بررسی کردن تنفس، به بالا و پایین آمدن سینه ی مصدوم به مدت کمتر از ۱۰ ثانیه نگاه کنید.
اگر مصدوم در حال تنفس است، از مصدوم مراقبت کنید تا وقتی که نیروی کمکی برسد.
اگر مصدوم نفس نمی کشد یا فقط در حال نفس نفس زدن است، این تنفس عادی نبودو و سک علامت ایست قلبی است.
بررسی نبض مصدوم
برای بررسی کردن نبض در یک بزرگسال، نبض کاروتید را لمس کنید. اگر شما به طور قطع یک نبض را در ۱۰ ثانیه احساس نمی کنید. CPR را در ابتدا با فشار های سینه شروع کنید. دقت کنید در همه زمینه ها، تا زمانیکه ایست قلبی شناسایی می شود، باید سیستم پاسخ اورژانسی یا پشتیبان فعال شود و کسی باید برای آوردن AED و تجهیزات اورژانس فرستاده شود.
علامت ایست قلبی
GASPING تنفس عادی نیست و علامت ایست قلبی است. نفس نفس زدن های گسپینگ، تنفس عادی نیست. این نفس ممکن است در دقایق اولیه ی بعد از ایست قلبی ناگهانی وجود داشته باشد.
شخصی که GASPING دارد این گونه به نظر می رسد که هوا را خیلی سریع به داخل می کشد. دهان ممکن است باز باشد و فک، سر یا گردن با این نفس زدن ها حرکت کند. این تنفس ممکن است قوی یا ضعیف باشد. ممکن است زمانی بین نفس نفس زدن ها بگذرد چون معمولا خیلی آهسته اتفاق می افتد. صدای نفس نفس زدن ممکن است مثل یک خرناس، خروپوف یا ناله باشد.
فشارسینه در احیا قلبی
اساس سی پی آر CPR فشار قفسه سینه است. ماساژ مهم ترین قسمت احیا می باشد لذا باید با دقت انجام شود. در زیر با مراحل انجام فشار قفسه سینه در یک فرد بزرگسال آشنا خواهید شد:
- در کنار مصدوم قرار بگیرید.
- مطمئن شود که مصدوم به صورت خوابیده به پشت بر روی یک سطح محکم، دراز کشیده است. اگر مصدوم رو به شکم دراز کشیده است، با احتیاط او را به صورت خوابیده و به پشت بچرخانید. اگر شک دارید که مصدوم آسیبی در سر یا گردن دارد، سعی کنید سر، گردن و نیم تنه را هنگام چرخاندن مصدوم به حالت خوابیده به پشت در یک راستا قرار دهید.
- دست ها و بدن را برای انجام فشار قفسه سینه پوزیشن بدهید. برای اینکار پاشنه یک دست را در مرکز سینه مصدوم، بر روی نیمه ی پایین استخوان جناغ سینه بگذارید.
کف دست دیگرتان را بر روی دست اول بگذارید.
بازوهایتان را صاف کنید و شانه هایتان را در امتداد دستانتان قرار دهید. - فشار های سینه را به تعداد ۱۰۰ تا ۱۲۰ در دقیقه انجام دهید.
- حداقل ۵ سانتی متر با هر فشار، فشار بیاورید. این کار نیازمند سخت کوشی شماست. برای هر فشار سینه، اطمینان حاصل کنید که مستقیما استخوان سینه مصدوم را فشار می دهید.
- در پایان هر فشار، اطمینان حاصل کنید که سینه کاملا به حال نخست خود برگردد.
- قطع شدن فشار های سینه را به حداقل برسانید.
آموزش احیای قلبی ریوی
تیم جمشیدیان هلث به برگزاری وبینارهای آنلاین CPR احیای قلبی ریوی و برخورد با موقعیت های اورژانسی با تدریس استاد ارسلان خسروی پرداخته است. این آموزش ها شامل ۶ جلسه ۲ ساعته می باشد که به صورت آنلاین در اختیار شما عزیزان قرار خواهد گرفت.