همه چیز در مورد سینوزیت

یکی از شایع ‌ترین بیماری‌هایی که ممکن است برای هر فردی رخ دهد، سینوزیت است. این بیماری بسیار آزاردهنده، به دلایل مختلف رخ می‌دهد و ممکن است برای شما مشکلاتی را ایجاد کنند. اطلاع از روش ‌های پیشگیری و درمان سینوزیت می‌تواند در صورت مواجهه با این بیماری روند درمان را آسان‌تر نماید.

سینوزیت چیست؟

سینوزیت به معنای التهاب سینوس‌ها است. سرماخوردگی‌، آلرژی و محرک‌ باعث التهاب بافت‌های سینوس می‌شوند. در واقع این بیماری به علت رخ دادن مشکل در سینوس‌ها رخ می دهد. شاید برای شما سوال پیش آید که سینوس چیست؟ به حفره‌هایی که در استخوان سر و فک بالایی قرار گرفته‌اند، سینوس می‌گویند.

این حفره‌ها در حالت طبیعی با لایه‌ای از بافت مخاطی پوشیده شده‌اند. روی مخاطی که در سینوس وجود دارد، لایه‌ای از ترشحات قرار گرفته است. سایر قسمت‌های حفره نیز با هوا پر شده و ترشحات سینوس‌ها از طریق مجاری ارتباطی درون بینی تخلیه می‌شوند. به همین علت است که هنگام بروز این بیماری، دچار گرفتگی شدید بینی می‌شوید. ترشحات سینوزیت منجر به گرفتگی بینی و سردرد می‌شود.

سینوزیت چیست؟درمان سینوزیت

هنگامی که دچار سرماخوردگی می‌شویم، یکی از شایع‌ترین علائمی که ممکن است برای ما به وجود بیاید، قرارگیری ویروس در سینوس‌ها است. همین موضوع موجب بروز سینوزیت می‌شود. در زیر به چند روش موثر برای درمان سینوزیت اشاره خواهیم کرد.

  1. یکی از بهترین روش‌های درمان برای افرادی که سابقه این بیماری را دارند و مکرر به آن دچار می‌شوند، شست‌ و شو منظم سینوس‌ها با استفاده از سرم است.
  2. مصرف داروهایی مانند مسکن و ضد التهاب‌ها می‌تواند بسیار مؤثر باشد.
  3. در صورت گرفتگی شدید بینی، استفاده از قطره‌های بینی بسیار کمک‌کننده است.
  4. در صورت بروز عفونت باکتریال با مراجعه به پزشک می‌توانید از آنتی‌بیوتیک استفاده کنید.
  5. از دیگر داروهای درمانی می‌توان به اسپری ضد التهاب استروئیدی اشاره کرد. این اسپری‌ها التهاب ناشی از این بیماری را از بین برده و به باز شدن مجاری تنفسی شما کمک بسیار زیادی می‌کند.
  6. اگر التهاب و تورم در مجاری شما بسیار زیاد است، بخور با آب داغ می‌تواند به تخلیه آن‌ها کمک زیادی کند. همچنین استفاده از کمپرس آبگرم روی گونه‌ها، اطراف چشم‌ها و نواحی که سینوس قرار دارد، در کاهش درد بسیار موثر است.

درمان خانگی سینوزیت

شاید از نظر بسیاری از افراد درمان‌های خانگی برای کاهش درد ناشی از این بیماری و کاهش التهاب مؤثر نباشد. در صورتی که چنین تفکری اشتباه است. استفاده از درمان‌های خانگی و استراحت در کنار درمان‌های دارویی به افزایش سرعت درمان کمک می‌کند. در زیر به چند روش درمان خانگی سینوزیت اشاره خواهیم کرد.

  • اگر به این بیماری مبتلا شدید، استراحت کافی را فراموش نکنید.
  • بالا نگه داشتن سر هنگام خوابیدن و مصرف مایعات نیز تاثیر بسیاری در افزایش روند درمان دارد.
  • اگر می‌خواهید به تخلیه سینوس‌ها بپردازید، بهتر است غذاهای تند مانند فلفل قرمز، ترب کوهی، کاری و خردل را مصرف کنید.
  • عواملی مانند باد سرد به افزایش این بیماری کمک می‌کند. بنابراین در معرض باد سرد قرار نگیرید. برای پیشگیری از بروز این بیماری در روزهای سرد از کلاه، هدبند و ماسک استفاده کنید.
  • تخلیه مرتب بینی به کاهش ترشحات و تسریع روند درمان کمک می‌کند.

علائم سینوزیت

این بیماری علائمی دارد که با توجه به حاد یا مزمن بودن متفاوت است. در بزرگسالان نشانه‌های این بیماری پس از سرماخوردگی خود را نشان می‌دهد. پس از گذشت یک هفته ممکن است نشانه‌های این بیماری وخیم‌تر شود. از شایع‌ترین علائم سینوزیت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گرفتگی بینی
  • ترشحات زرد یا سبز رنگ بینی
  • احساس درد در قسمت های مختلف صورت و دندان
  • احساس خستگی
  • کاهش حس بویایی و چشایی
  • سرفه
  • گلو درد

علائم سینوزیت

بهترین آنتی بیوتیک برای سینوزیت

در برخی مواقع که بیماری به صورت وخیم رخ می‌دهد، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک با توجه به بررسی علائم بیمار برای درمان بیماری از آنتی‌بیوتیک استفاده می‌کند. البته آنتی‌بیوتیک‌ها تنها در سینوزیت‌هایی که به علت عفونت باکتریایی رخ داده‌اند، تاثیر گذار هستند. این داروها برای عفونت‌های ویروسی، قارچی و دیگر عفونت‌های سینوسی هیچ تأثیری نخواهند داشت.

از جمله بهترین آنتی‌بیوتیک‌ها که برای درمان سینوزیت تجویز می‌شود، می‌توان به آموکسی‌سیلین یا آموکسی سیلین کلاوولانات اشاره کرد. پزشکان برای نتیجه‌گیری بهتر مصرف 10 تا 14 روز آنتی‌بیوتیک را به بیمار توصیه می‌کنند.

استفاده از آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند آموکسی‌سیلین در برخی افراد تاثیری ندارد. اگر پس از گذشت مدتی از مصرف آموکسی‌سیلین تغییری در وضعیت بیماری فرد ایجاد نشد، پزشک آنتی‌بیوتیک‌های جایگزین را برای بیمار تجویز می‌کند.

 از دیگر آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان سینوزیت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سفیکسیم با کلیندامایسین
  • فلوروکینولون ها
  • داکسی سایکلین

سینوزیت مزمن چیست؟

به بیماری‌هایی که به مدت زمان طولانی برای درمان نیاز دارند، بیماری مزمن گفته می‌شود. در مورد این بیماری نیز چنین چیزی صدق می‌کند. اگر روند درمان بیش از 3 ماه طول بکشد، به آن سینوزیت مزمن می‌گویند. این بیماری علائمی مشابه سینوزیت حاد دارد.

افرادی که دچار سینوزیت مزمن می‌شوند علائمی مانند: گرفتگی بینی، سختی تنفس از طریق مجاری بینی، خستگی، بی‌حوصلگی، از دست دادن حس بویایی و درد ترشحات پشت حلق خواهند شد. عواملی نظیر ورود مواد آلرژی‌زا، پولیپ بینی و نقص در سیستم تنفسی موجب ابتلا به این نوع بیماری می‌شود.

درمان سینوزیت

درمان سینوزیت مزمن

درمان سینوزیت مزمن بسیار دشوار است. در زیر به چند روش درمان اشاره خواهیم کرد.

  1. درمان بیماری مزمن از طریق اسپری کورتون داخل بینی امکان‌پذیر است. این اسپری از بروز التهاب موضعی جلوگیری می‌کند.
  2. در بسیاری از موارد پزشکان علاوه ‌بر اسپری کورتون، محلول نمکی نیز برای بیمار تجویز می‌کنند.
  3. از دیگر داروهایی که برای این بیماران تجویز می‌شود، کورتون خوراکی یا تزریقی است. کورتون به بهبود التهاب کمک بسیاری می‌کند. استفاده طولانی مدت از داروهای کورتون‌دار بسیار خطرناک است و تنها با تجویز پزشک باید مصرف شود.
  4. در صورت ابتلا به این بیماری که همراه با عفونت باکتریایی است، مصرف آنتی‌بیوتیک می‌تواند تا حد بسیار زیادی مؤثر باشد.
  5. ایمنی درمانی نیز برای افرادی که آلرژی سبب تشدید بیماری شده است، مؤثر است. در این روش در مقادیر بسیار کم مواد آلرژی‌زا به افراد تجویز می‌شود. بنابراین انجام این کار موجب می‌شود که حساسیت افراد نسبت به مواد آلرژی‌زا کم‌تر شود.

جراحی در سینوزیت درمان

اگر درمان سینوزیت مزمن با استفاده از ایمنی درمانی و داروها امکان‌پذیر نباشد درمان با استفاده از جراحی انجام می‌شود. برای این کار پزشک با استفاده از یک لوله باریک که قابل انعطاف است، به بررسی مجاری خروجی سینوس‌ها می‌پردازد.

برای رفع انسداد سینوس‌ها پزشک ممکن است از وسایل مختلفی استفاده کند. اگر علت بیماری پولیپ باشد، پزشک اقدام به برداشتن آن‌ها می‌کند. در بسیاری از موارد جراحی با هدف بزرگ کردن مجاری خروجی انجام می‌گیرد. این کار سبب خروج بهتر ترشحات از سینوس‌ها می‌شود. بنابراین بیماری در فرد بهبود می‌یابد.

سخن پایانی

سینوس‌ها یکی از مهم‌ترین قسمت‌های بدن هستند که ممکن است به دلایل مختلف دچار مشکل شوند. توجه به علائم سینوزیت و اقدام به درمان آن می‌تواند از تشدید بیماری جلوگیری کند. درمان سینوزیت در بیش‌تر مواقع بسیار آسان بوده و با استفاده از محلول‌ها و داروهای مختلف انجام می‌گیرد.

ما در تیم قدرتمند Jamshidian Healt با برگزاری دوره های آموزشی مجازی بالینی گامی در جهت بهبود وضعیت سلامت کشورمان برداشته ایم. اگر شما به شغل پرستاری علاقه مند هستند می توانند با تهیه دوره های آموزشی جمشیدیان هلث به راحتی وارد این حرفه شوید و از کمک به دیگران لذت ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید