علائم و درمان سنگ کلیه

آیا به تازگی پزشک به شما گفته است که دچار سنگ کلیه شده اید؟ آیا می دانید سنگ کلیه چیست و چگونه درمان می شود یا از علائم آن اطلاعی دارید؟ به نظر شما با وجود سنگ می توان پیوند کلیه انجام داد؟

یکی از آسیب های کم آبی بدن، بیماری های کلیوی و افزایش احتمال سنگ کلیه است. این نوعی بیماری است که در داخل کلیه سنگ ایجاد شده و باعث ایجاد ناراحتی های مختلف در ناحیه شکم می شود.

سنگ کلیه

سنگ کلیه چیست؟

سنگ کلیه که نام علمی آن رنال کلکولوس است به توده های بسیار سخت از جنس کریستال گفته می شود. این سنگ معمولا در داخل کلیه تشکیل شده و می تواند باعث ایجاد ناراحتی های مختلف در فرد شود. همچنین ممکن است برخی اوقات سنگ در قسمت های مختلفی از دستگاه ادراری نیز ایجاد شده که شامل اورتر، مثانه و مجرای ادرار می‌شود.

انواع سنگ کلیه

سنگ کلیه دارای انواع مختلفی است. هر کدام از این سنگ‌ها در اثر عوامل مختلفی تشکیل می شوند که می توانند کریستال های متفاوتی داشته باشند. انواع  این سنگ ها شامل موارد زیر می شوند:

سنگ کلیه از جنس کلسیم

یکی از شایع ترین سنگ های کلیوی در بین بیماران، کلسیم است. این سنگ که حاصل رسوبات کلسیم است، می تواند از جنس اگزالات کلسیم، فسفات آن یا مالئات باشد. معمولا مصرف بالای مواد غذایی مانند چیپس، بادام، شکلات، چغندر و اسفناج میتواند باعث ایجاد این سنگ در دستگاه ادراری شود. از قرص هیدروکلروتیازید برای درمان و دفع سنگ هایی که از جنس کلسیم است، استفاده می ‌شود.

سنگ کلیه از اسید اوریکی

این نوع از سنگ های کلیه معمولا بیشتر در آقایان دیده می شوند. همچنین در برخی افراد که دچار بیماری نقرس یا شیمی درمانی می شوند نیز دیده شده است. این سنگ زمانی در دستگاه ادراری تشکیل می شود که ادرار فرد بسیار اسیدی باشد. اما چه زمانی ادرار یک فرد اسیدی می شود؟ زمانی که فرد از مواد غذایی که سرشار از ماده پورین است، استفاده کند. این ماده بیشتر در مواد گوشتی، صدف و ماهی دیده می شود.

سنگ کلیه از استروویت

این سنگ معمولا در زنانی که دچار عفونت مجرای ادرار هستند به وجود می آید. در برخی از افراد این سنگ به قدری بزرگ است که می تواند باعث انسداد مجرای ادراری شود.

سنگ کلیه از سیستین

این نوع از سنگ  معمولا بسیار نادر بوده و در زنان و مردانی که از اختلال ژنتیکی سیستینوری رنج می برند، دیده می شود. در این نوع سنگ، معمولا اسید معمولی بدن انسان وارد ادرار شده و سنگ به وجود می آید.

چگونه تشخیص دهیم سنگ کلیه داریم؟

تشخیص سنگ کلیه نیازمند معاینه کامل بدن است و آزمایش های مختلفی جهت تشخیص قطعی آن وجود دارند. برای درمان نهایی و دفع سنگ نیاز است تا نوع سنگ مشخص شود. برای تشخیص نوع سنگ می توان آزمایش های مختلفی که شامل آزمایش خون، نیتروژن اوره و کراتینین، آنالیز ادرار و  معاینه سنگ های دفع شده قبلی را انجام داد. همچنین شما می ‌توانید از روی علائم سنگ کلیه، متوجه وجود سنگ در دستگاه ادراری شوید.

علائم سنگ کلیه در زنان

علائم سنگ کلیه در زنان شامل درد در پشت کمر، درد در پهلو یا درد و سوزش به هنگام ادرار کردن می‌ باشد.

درمان سنگ کلیه

برای درمان سنگ راه های مختلفی وجود دارد. نکته قابل توجه این است که درمان سنگ کلیه با توجه به نوع سنگ در نظر گرفته می شود. به عنوان مثال شما می توانید با میل ۶ تا ۸ لیوان آب در روز جریان ادرار را افزایش دهید. این موضوع باعث کمک به حرکت سنگ و دفع آن می شود.نکته قابل توجه این است که اندازه سنگ باید بسیار کوچک باشد تا دفع شود.

همچنین راهکارهای دیگری برای پاکسازی مرتب کلیه وجود دارند که شما با انجام این راهکارها می توانید کلیه خود را از به وجود آمدن این عارضه ایمن کنید.

اگر سنگ بزرگ تر از حد معمول بود درمان های دیگری با توجه به نظر پزشک انجام می شود. از جمله درمان های مختلف می توان به مصرف انواع داروها جهت کاهش درد و جلوگیری از عفونت، لیتوتریپسی و جراحی از طریق مجرای ادراری اشاره کرد.

برای دفع سنگ کلیه چه بخوریم?

برای دفع سنگ کلیه چه بخوریم ؟

اگر می خواهید راهکار پاکسازی کلیه را انجام دهید باید انتخابی درست و مناسب داشته باشید. موادی که علاوه‌ بر داشتن مواد پروتئینی، حجم قابل توجهی آب داشته باشند بسیار مناسب هستند. در زیر به ۵ ماد غذایی مفید برای پاکسازی کلیه اشاره خواهیم کرد:

  1. چغندر
  2. زغال اخته
  3. هندوانه
  4. لیمو
  5. سبزیجات

آیا با وجود سنگ کلیه می توان پیوند کلیه انجام داد؟

اگر شما می خواهید پیوند کلیه انجام دهید اما متوجه شده اید که کلیه شما سنگ ساز است و سنگ تولید کرده، در ابتدا باید آن را دفع کنید و از عفونت های مربوطه پیشگیری نمایید. وجود سنگ کلیه یکی از دلایل منع پیوند کلیه به حساب می آید و افراد نمی توانند با داشتن سنگ در کلیه، پیوند انجام دهند؛ چراکه در عمل پیوند، کلیه باید کاملا سالم باشد.

موارد منع پیوند کلیه

موارد منع پیوند کلیه به طور کلی شامل موارد مختلفی می شوند که با توجه به آن ها نمی توان پیوند کلیه را انجام داد. یکی از آن ها سنگ در کلیه است. از دیگر موارد منع می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • وجود بدخیمی اخیر
  • عفونت حاد یا مزمن
  • چاقی مفرط BMI بیش از ۳۵
  • بیماری خودایمنی فعال مثل HIV، هپاتیت
  • سو مصرف مواد

علائم سنگ کلیه

پیشگیری و دفع از سنگ کلیه

سنگ کلیه یکی از بیماری های شایع در بین افراد است. در این بیماری به دلایل مختلفی در دستگاه ادراری افراد، سنگ تولید می شود. افراد می توانند با رعایت برخی نکات زیر از تولید سنگ  پیشگیری کنند:

  • نوشیدن آب فراوان به طوری که شما در طول روز احساس تشنگی نداشته باشید.
  • مصرف کمتر غذاهای پر اگزالات
  • کاهش مصرف مواد غذایی که دارای نمک و پروتئین حیوانی هستند
  • مصرف انواع دمنوش ها از جمله زنجبیل، انواع آبمیوه به صورت طبیعی و شربت لیمویی برای دفع سنگ کلیه

نکات مهم در سنگ کلیه

در افراد مبتلا به نارسایی کلیه، به دلیل وجود کلسیم و پتاسیم نباید از سرم نرمال سالین استفاده شود.

سخن پایانی

امروزه با توجه به تغییر سبک زندگی، بیماری های مختلفی از جمله سنگ کلیه در بین عموم مردم رواج پیدا کرده است. با رعایت برخی نکات از جمله مصرف آب و تغییر در رژیم غذایی می توان از ایجاد سنگ در کلیه ها جلوگیری کرد. در صورتی که شما مبتلا به سنگ کلیه هستید و از قضا این سنگ از جنس کلسیم است، می‌توانید با مشورت پزشک خود از قوی ترین قرص سنگ کلیه یعنی هیدروکلرتیازید استفاده کنید.

در تیم قدرتمند جمشیدیان هلث Jamshidian Healt با برگزاری دوره های آموزش پزشکی و پرستاری به صورت مجازی و حضوری با بالاترین سطح کیفیت توسط استاد خسرو جمشیدیان گامی در جهت بهبود وضعیت سلامت کشورمان برداشته ایم. امیدواریم استفاده از این دوره ها و مطالب برای شما مفید بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید