علائم و درمان بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون یکی از بیماری‌های پیش‌رونده و مخرب در بدن است که در دراز مدت دستگاه عصبی مرکزی را با اختلال مواجه می‌کند. علائم و نشانه‌های این بیماری در ابتدا آرام بوده و به‌ تدریج ظاهر می‌گردد. با پیشرفت بیماری به مرور زمان، علائم غیرحرکتی نیز مشخص خواهند شد.

دلیل بروز این بیماری هنوز به‌طور قطعی مشخص نگردید. اما بیشتر متخصصان بر این باورند که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی می‌تواند در بروز این بیماری تأثیرگذار باشد. لرزش، خشکی بدن، آرام ‌شدن حرکات و دشواری در راه ‌رفتن به عنوان آشکارترین علائم این بیماری محسوب می‌شوند.

تشخیص صحیح بیماری اهمیت زیادی خواهد داشت؛ زیرا در صورت تشخیص صحیح با استفاده از دارو می‌توان از روند سریع بیماری جلوگیری نمود.

پارکینسون
پارکینسون چیست؟

بیماری پارکینسون، نوعی اختلال حرکتی عصبی است که با پیشرفت تدریجی همراه بوده و در نهایت منجر به معلولیت و ناتوانی می‌شود. پارکینسون در مردان بیشتر از زنان شیوع دارد. پارکینسون شروعی تدریجی داشته و نشانه‌ها در آن به آرامی پیشرفت می‌کنند و سیر بیماری نیز مزمن و طولانی خواهد بود.

این بیماری در اثر کاهش سطح دوپامین ناشی از تخریب شدن سلول‌های عصبی حاوی رنگ‌دانه، در ماده خاکستری عقده‌های قاعده‌ای مغز ایجاد می‌گردد. بیماری پارکینسون به عنوان اختلالی عصبی بوده که بر نورون‌های تولید‌کننده دوپامین در بخش خاصی از مغز اثر گذاشته که به آن ماده سیاه نیز می‌گویند. وظیفه‌ اصلی دوپامین تنظیم حرکت بدن است که کاهش آن می‌تواند شروعی برای بیماری پارکینسون محسوب شود.

علائم پارکینسون

  • لرزش
  • خشکی بدن
  • سفتی عضلات
  • برادی کینزی (کند شدن غیرطبیعی حرکات)
  • بی‌ثباتی و ناپایداری در حالت و وضعیت بدن

پارکینسون چگونه تشخیص داده می ‌شود؟

در ابتدا ممکن است تشخیص سخت باشد اما به مرور زمان و با توجه به افزایش سن علائم بیشتر نمایان می‌شوند. تشخیص صحیح بیماری اهمیت زیادی خواهد داشت؛ زیرا در صورت تشخیص صحیح با استفاده از دارو می‌توان از روند سریع بیماری جلوگیری نمود.

بیماری پارکینسون
تشخیص بیماری پارکینسون

تا به امروز برای پارکینسون تشخیص قطعی وجود ندارد. در حال حاضر هیچ روش آزمایشگاهی یا آزمایش خونی برای تشخیص این بیماری وجود ندارد. تشخیص پارکینسون معمولاً با توجه به سابقه بیماری و معایناتی بوده ‌که بر مغز و اعصاب فرد صورت می‌گیرد.

پزشک متخصص بیماری‌های سیستم عصبی با بررسی‌های لازم، بیماری را تشخیص می‌دهد. اغلب با توجه به علائم بیمار، سابقه پزشکی و بررسی نشانه‌ها تشخیص صورت می‌گیرد. پزشک با اسکن توموگرافی رایانه‌ای تک فوتون اسکن دوپامین را بررسی می‌نماید. اگرچه آزمایشات تشخیص را راحت می‌کند اما چیزی که تشخیص را قطعی خواهد کرد علائم و معاینه عصبی است.

‌ام آر آی، اولتراسوند مغز و اسکن پی‌ای تی و آزمایش‌های تصویربرداری ممکن بوده برای کمک به رد سایر اختلالات استفاده گردند. تشخیص اغلب اوقات با پاسخ مثبت به لوودوپا (داروی اولیه درمان پارکینسون) تایید می‌شود.

در ابتدا ممکن است تشخیص سخت باشد اما به مرور زمان و با توجه به افزایش سن علائم بیشتر نمایان می‌شوند.

آیا بیماری پارکینسون کشنده است؟

بیماری پارکینسون موجب مرگ نمی‌شود؛ با این اوصاف علائم مربوط به پارکینسون در فرد می‌توانند کشنده باشند. ممکن است به دلیل زمین ‌خوردن یا مشکلات مرتبط با زوال عقل صدماتی اتفاق افتند که سبب مرگ فرد بیمار شوند. گا‌هاً افراد مبتلا با مشکل در بلع نیز مواجه شده که باعث پنومونی آسپیراسیون ریوی می‌گردد. به این صورت که غذا‌ از حفره ی دهان به دلیل عدم وجود رفلکس های حلقی مناسب به جای مری وارد نای و ریه می شود.

جدیدترین درمان بیماری پارکینسون چیست؟

در حال حاضر نوریانز (ایسترادفیلین) به عنوان دارویی درمانی از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا معرفی شد. این دارو جهت درمان دوره‌های «خاموش» پارکینسون تجویز می‌گردد. دوره خاموش مربوط به دوره‌ای است که بیمار از دارو‌ها به خوبی جواب نگیرد و در نتیجه شدت علائم افزایش یابد.

آلزایمر در جوانی  

به‌طور معمول می‌توان گفت که انواع بیماری آلزایمر زودرس در جوانی با علائمی یکسان اتفاق خواهد افتاد اما می‌توان آن را به دو دسته زیر تقسیم نمود:

  1. بیماری آلزایمر شایع: بیماری آلزایمر زودرس، از نوع متداول شناخته می‌شود و روند ایجاد و پیشرفت بیماری نیز همچون آلزایمر در افراد مسن نشان داده شده است.
  2. آلزایمر ژنتیکی: این نوع از آلزایمر زودرس بسیار نادر بوده و ژنتیک و عوامل وراثتی بیشترین تأثیر‌گذاری را بر فرد خواهند داشت. فرد در این بیماری زودرس، در فاصله سنین ۳۰ تا ۴۰ یا ۵۰ سالگی می‌تواند اولین علائم بروز بیماری را در خود مشاهده نماید. روند پیشرفت بیماری همچون انواع دیگر آن است.

علائم آلزایمر در جوانی چیست؟

از جمله عواملی که در آلزایمر در جوانی مؤثر هستند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از دست دادن حافظه
  • دشواری در برنامه‌ریزی و حل مسأله
  • فراموش‌کاری و از یاد بردن تاریخ‌ها و رویداد‌های مهم
  • نیاز به یادآوری مکرر و سؤالات تکراری
  • درمان قطعی لرزش دست

علائم پارکینسون
علت و درمان قطعی لرزش دست

در صورتی‌که با مشکل لرزش دست مواجه شده‌اید و به دنبال برطرف نمودن آن هستید، بهتر است ابتدا برای بررسی و تشخیص علت لرزش به نورولوژیست یا همان پزشک مغز و اعصاب مراجعه نمایید.

چنان‌چه بیماری‌های زمینه‌ای همچون اختلال کبد، کلیه و هایپرتیروئیدى دارید با درمان آن لرزش دست‌ها قطع خواهد شد. همچنین اگر به دلیل مصرف دارو‌هایی با این مشکل مواجه شده‌اید با پزشک خود مشورت کرده و درباره تغییر دارو‌ها و تعدیل آن‌ها با او صحبت کنید.

لرزش صدا

اگر شما نیز هنگام صحبت کردن لرزشی در صدایتان دارید، نمی توانید پیام و صحت حرفتان را به خوبی منتقل کنید. لرزش صدا، قدرت لحن و کلام و توانایی تاثیرگذاری روی دیگران را کم می کند. لرزش صدا برای بعضی افراد سبب می‌گردد تا در زمان صحبت کلمات را نصفه و نامفهوم بیان نمایند. یکی از روش‌هایی که منجر می‌شود تا در هنگام صحبت کردن لرزش صدا نداشته باشید، بالا بردن وسعت تُن و لحن صدا است.

درمان لرزش صدا

در زیر به چند تمرین برای رفع و درمان لرزش صدا اشاره خواهیم کرد:

  • یادتان باشد تنفس از دیافراگم را در خلال انجام این تمرین ها فراموش نکرده و این اصوات را به کمک نفس‌هایتان به‌صورت بلند از دهان خارج نمایید.
  • با گفتن این آوا به صدای خود تمرین دهید: «امم … ممم» این آوا شبیه صوتی بوده که هنگام ابراز خوشمزه بودن غذا بیان می‌کنید. «امم … مم» یا «امم … همممم».
  • ۵ بار این تمرین را تکرار نمایید. این حرکت ضمن بامزه بودن تمرینی قوی خواهد بود. چندین بار به‌صورت مکرر بگویید: «نِی نِی نِی نِی …».
  • حال چندین مرتبه با خود تکرار کنید: «اووو … ‌اییییی». در زمان گفتن این کلمات سعی نمایید بلندی صدای خود را کم و زیاد فرمایید.

سخن پایانی

پارکینسون بیماری پیش‌رونده مغزی به شمار می‌رود. مرگ بعضی از سلول‌های عصبی در مغز، سبب کاهش ترشح دوپامین شده که یک ماده شیمیایی در مغز است. ترشح این ماده در افراد مبتلا به پارکینسون کم می‌شود. با کاهش دوپامین حرکت در افراد مبتلا کند گشته و به مرور انجام کار‌های ساده برای آن‌ها ضمن نیاز به زمان بالا، سخت‌تر خواهد شد.

در تیم قدرتمند جمشیدیان هلث Jamshidian Healt با برگزاری دوره های آموزش پزشکی و پرستاری به صورت مجازی و حضوری با بالاترین سطح کیفیت توسط استاد خسرو جمشیدیان گامی در جهت بهبود وضعیت سلامت کشورمان برداشته ایم. امیدواریم استفاده از این دوره ها و مطالب برای شما مفید بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید