هپاتیت hepatitis بیماری است که در اثر التهابات کبدی رخ می دهد. این بیماری با چندین نوع و گونه مانند نوع B، C، D و… وجود دارد که می توانند در بدن اختلالاتی را ایجاد کنند.
علت اصلی وجود این بیماری عفونت های ویروسی هستند. البته به جز این مورد عوامل دیگری هم در به وجود آمدن این بیماری نقش دارند. از جمله این موارد می توان به hepatitis خود ایمنی و دیگر انواع این بیماری که در اثر عوارض ثانویه داروها، سم ها و الکل رخ می دهند، اشاره کرد.
هپاتیت چیست؟
hepatitis به علت عواملی مانند ویروس ها رخ می دهد. این بیماری کبد را درگیر کرده و باعث ایجاد التهاب در آن می شود. ویروس های این بیماری در 5 رده A، B، C، D و E قرار دارند. این بیماری در اثر عوارض بد برخی از داروها، مصرف بالای الکل و یا وجود برخی سموم در بدن ایجاد می شود.
برای تشخیص هر کدام از انواع hepatitis باید آزمایش خونی کبد و آزمایش HBS انجام گیرد. اگر این آزمایش مشکوک بود، سپس باید آزمایش های دقیق دیگری برای تشخیص درست بیماری تجویز شود.
علائم هپاتیت
در افراد مبتلا به هپاتیت های B و C در ابتدا علامت خاصی ندارند. علائم زیر به مرور زمان و بعد از آسیب دیدگی کامل کبد خود را نشان خواهند داد. علائم hepatitis وخیم به طور کلی شامل موارد زیر می شوند:
- خستگی مزمن
- علائمی شبیه به آنفولانزا
- ادرار تیره رنگ
- مدفوع بی رنگ
- دردهای شکمی
- نداشتن اشتها
- کاهش وزن زیاد و ناگهانی
- زردی پوست و رنگ چشم ها که مانند علائم زردی هستند.
هپاتیت ب
هپاتیت نوع ب دو نوع حاد و مزمن دارد. در hepatitis حاد شخص در دوره های ابتدایی بیماری است. اگر این بیماری حاد B سریع تشخیص داده شود به راحتی قابلیت این را دارد که از 5 مبتلا حداکثر 4 مبتلا درمان شوند. هپاتیت ب حاد در یک مدت زمان کوتاهی شخص را درگیر خود می کند.
اشخاص مبتلا به hepatitis حاد B گاه ممکن است هیچ کدام از علائم این بیماری را در بدن خود تجربه نکنند. در مقابل برخی افراد هم هستند که با ابتلا به این بیماری حاد نوع ب، علاوه بر علائم خود بیماری ممکن است علامت هایی مانند، سرماخوردگی هم داشته باشند. این بیماری شخص را به بیمارستان و بستری های طولانی مدت می کشاند.
در صورتی که hepatitis B در 6 ماه اول مشخص نشود و تحت درمان قرار نگیرد، این بیماری وارد فاز جدیدی به نام هپاتیت مزمن خواهد شد. hepatitis B در نوع مزمن، عوارض بسیار مختلفی از جمله التهاب و آسیب های کبدی به همراه دارد.
هپاتیت، این بیماری سلامت کبد را بسیار زیاد تحت تأثیر قرار می دهد و حتی توانایی زدن آسیب های خطرناک و در موارد شدیدتر مرگ را به همراه دارد. اگر به موقع نوع و شدت وخامت بیماری را پیدا کنید می توانید از ابتلا به هپاتیت ب مزمن جلوگیری کنید.
علائم هپاتیت B
از علامت های بیماری هپاتیت ب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دردهای عضلانی یا مفصلی
- درد شکم
- از بین رفتن زیاد اشتها
- اسهال
- خستگی و احساس بی حالی زیاد
- یبوست
- زرد شدن پوست صورت و رنگ چشم ها
- مشکلات معده
- ادرار با رنگ قهوهای
- تب های خفیف
درمان هپاتیت ب
راه های درمان هپاتیت B بستگی به حاد و یا مزمن بودن آن دارد. در صورتیکه هپاتیت از نوع حاد باشد درمان خاص و پیچیده ای برای آن در نظر گرفته نمی شود و با رعایت نکات زیر این بیماری درمان می شود و یا تحت کنترل قرار خواهد بود.
- رعایت رژیم های مخصوص غذایی
- مصرف درست و به موقع داروهای تجویزی
- داشتن خواب و استراحت کافی
- نوشیدن انواع مایعات به میزان بالا
- عدم مصرف قرص های استامینوفن، پاراستامول و ضد استفراغ
برای درمان هپاتیت B در نوع مزمن نیاز است تا داروهایی که از سوی سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) معرفی و تایید شده اند، تجویز شوند. برخی از این داروها در دسته اینترفرونهای تزریقی و برخی دیگر جزو قرص های ضد ویروسی هستند. زمانی که مصرف این داروها به موقع و درست باشند فعالیت ویروس هپاتیت در کبد کمتر می شود.