رشته علوم آزمایشگاهی یکی از پرطرفدارترین رشته ها در شاخه علوم تجربی است. این رشته جزو شاخه علوم پزشکی محسوب می شود. این رشته تاثیر بسزایی در بهداشت و کاهش هزینه های درمان داشته است. این رشته در تشخیص، درمان، پیشگیری و پیگیری بیماری های مختلف کمک فراوانی به روند بیماری می کند.
معرفی رشته علوم آزمایشگاهی
این رشته در شاخه علوم پزشکی بیشتر جنبه پیشگیری و پیگیری بیماری را دارد. به همین دلیل باید شما در این رشته صبر و علاقه فراوانی داشته باشید. همچنین نباید به نمونه های بیماران حساسیت داشته باشید تا بتوانید آن ها را مشاهده کرده و روی آن ها کار کنید.
رشته علوم آزمایشگاهی
رشته علوم آزمایشگاهی دارای دکترای حرفه ای بوده و تخصص های تک رشته ای دارد. این رشته در مقطع کارشناسی پیوسته ۱۳۰ واحد دارد که ۱۶ واحد آن به صورت کارآموزی است. در دوره کارشناسی ناپیوسته این رشته ۶۶ واحد درسی ارائه می شود. در دوره کاردانی این رشته ۷۲ واحد ارائه شده است.
دروس رشته علوم آزمایشگاهی
رشته علوم آزمایشگاهی واحدهایی درباره میکروب پزشکی، قارچ شناسی پزشکی، بیوشیمی پزشکی، باکتری شناسی پزشکی، ایمنی شناسی، ویروس شناسی پزشکی و انگل شناسی پزشکی دارد.
مهم ترین دروس دانشگاهی در این رشته به این صورت است که دروس عمومی آن شامل اخلاق اسلامی، انقلاب اسلامی، مبانی نظری اسلامی، تاریخ و تمدن اسلامی، آشنایی با مبانع اسلامی، جمعیت و تنظیم خانواده، ادبیات فارسی و تربیت بدنی ۱ و ۲ می باشد.
دروس پایه این رشته شامل فیزیک عمومی و آزمایشگاه فیزیک عمومی، فیزیولوژی نظری و فیزیولوژی عملی، شیمی عمومی و آزمایشگاه شیمی عمومی، بهداشت عمومی و اپیدمیولوژی، زیست شناسی سلولی و مولکولی، روانشناسی عمومی، بافت شناسی نظری و آزمایشگاه بافت شناسی، بیوشیمی عمومی و آزمایشگاهی بیوشیمی، کامپیوتر، آناتومی نظری است.
دورس اختصاصی این رشته شامل بیوشیمی پزشکی ۱، میکروب شناسی عمومی (خون شناسی، انگل شناسی)، ایمونوهماتولوژی، ایمنی شناسی پزشکی (هورمون شناسی، اصول فنی و نگهداری تجهیزات آزمایشگاهی)، ویروس شناسی پزشکی (قارچ شناسی پزشکی، انگل شناسی۲، خون شناسی۲، آسیب شناسی عمومی، فارماکولوژی، اصول مدیریت و قوانین آزمایشگاه، آشنایی با بیماری های داخلی، آسیب شناسی عمومی، روش های کنترل کیفی در آزمایشگاه های بالینی)، سم شناسی، ژنتیک پزشکی (سمینار، متون انگلیسی و ترمینولوژی پزشکی، باکتری شناسی پزشکی) می باشد.
مهارت های رشته علوم آزمایشگاهی
رشته علوم آزمایشگاهی، رشته ای علمی بوده که با استفاده از آزمایش های خون، مایعات و بافت های بدنی به تشخیص بیماری کمک می کند. شما برای تحصیل در این رشته در مرحله اول باید به این رشته علاقه مند باشید. اما علاقه کافی نیست علاوه بر آن باید در این رشته مهارت های نیز داشته باشید.
از مهارت هایی رشته علوم آزمایشگاهی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
علاقه مندی به دروس شیمی و زیست
علاقه مندی به کارهای آزمایشگاهی
حساسیت نداشتن به مواد شیمیایی
آمادگی روحی و بدنی و…
بازار کار رشته علوم آزمایشگاهی
در ایران بازار کار نسبتا خوبی برای افرادی که در رشته علوم آزمایشگاهی فارغ التحصیل می شوند، دارد. فارغ التحصیلان این رشته بنا به سابقه کاری و علاقه مندی در بخش های مختلف آزمایشگاه شروع به کار می کنند. مثلاً یک گروه در بخش خون گیری (کودکان، بزرگسالان، سالمندان)، گروهی دیگر در بخش نمونه گیری شروع به فعالیت خواهند کرد.
فارغ التحصیلان این رشته در آزمایشگاه ها و بیمارستان ها موقعیت کاری خوبی دارد. اگر شما در مقطع دکتری رشته علوم آزمایشگاهی فارغ التحصیل شوید به شما اجازه راه اندازی آزمایشگاه در گرایش مربوط به فارغ التحصیلیتان داده خواهد شد.
با توجه به اهمیت بهداشت و تشخیص بیماری، مکان های مختلف کاری در رشته علوم آزمایشگاهی وجود دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بیمارستان ها
مراکز درمانی
آزمایشگاه های بالینی، دولتی، خصوصی
آزمایشگاه های طبی تخصصی خصوصی و دولتی
کارخانه های تولید وسایل و مواد آزمایشگاهی
انستیتوها و مراکز آموزشی و تحقیقی
سازمان انتقال خون
پزشکی قانونی
شرکت های پخش فرآوردههای بیولوژیکی و آزمایشگاهی
کارشناس علوم آزمایشگاهی
کارشناسی علوم آزمایشگاهی یاBMLS مدرک کارشناسی پیوسته یا نا پیوستهای است که به فارغ التحصیلان رشتهٔ علوم آزمایشگاهی پزشکی داده میشود.
یک دانش آموختهٔ کارشناسی علوم آزمایشگاهی مهارتهای مختلفی را در زمینه آزمایشهای پزشکی دارد. این مهارتها در زمینههای مختلفی همچون خونشناسی یا هماتولوژی، بیوشیمی بالینی، ایمنی شناسی یا ایمونولوژی،ژنتیک، بافتشناسی، قارچشناسی، باکتریشناسی و انگلشناس هستند.
شخصی که در رشته علوم آزمایشگاهی فارغ التحصیل می شود با نمونه گیری از نمونه های بیولوژیکی مانند مدفوع و ادرار، نمونه آزمایش همانولوژی، میکروبیولوژی کار می کند.
شرح وظایف کارشناس علوم آزمایشگاهی
کسب دستور و برنامه کار از سرپرست مربوطه
انجام آزمایش های آزمایشگاهی شامل فرمول شمارش گلبولی سدیمانتاسیون، هماتوکریت، هموگلوبین، گروه خونی و…
انجام آزمایش های مستقیم نمونه های میکروبی وانگلی
انجام اقدامات آزمایشگاهی مربوط به امتحان کامل ادرار
نظارت و یا انجام اقدامات آزمایشگاهی مربوط به شارش باکتری، تهیه محیط های کشت اختصاصی و افتراقی و مراقبت و کنترل دستگاه های فیزیکی
بررسی و کنترل روش های آزمایش و انجام آزمایش مجدد بر روی موارد مشکوک در صورت لزوم
همکاری با کمیته استاندارد به منظور استاندارد کردن روش های مختلف آزمایشگاهی
شرکت در برنامه های تخصصی و سایر برنامه های بهداشتی جهت جمع آوری اطلاعات ضروری
شرکت در سمینار های مربوط بعنوان کارشناس طبق درخواست
تنظیم مقالات علمی و بررسی کارهای انجام شده و قابل نشر
تهیه تنظیم گزارشات لازم پیرامون وظایف محوله و ارائه آن به مسئول مربوطه
برگزاری کلاس های دروس عمومی در محیط کار
انجام سایر امور محوله طبق دستور مقام مافوق
حقوق کارشناس علوم آزمایشگاهی
امروزه یکی از پر درآمد ترین رشته های تحصیلی رشته علوم آزمایشگاهی است. البته این موضوع در ایران آنچنان حقیقت نداشته و بیشتر در دیگر نقاط جهان این حرف صحت دارد. درآمد رشته علوم آزمایشگاهی بنا بر آزمایشگاهی که افراد پس از فارغ التحصیلی در آن آغاز به کار می کنند، می تواند در برخی از آزمایشگاه های خصوصی و بین المللی ۸ تا ۱۰ میلیون برآورد شود. این رقم در سال ۱۴۰۱ بوده و ممکن است در بعضی از آزمایشگاه ها و بیمارستان ها این حقوق متفاوت باشد.
کلام آخر
رشته علوم آزمایشگاهی در چند سال اخیر رشد چشمگیری داشته است. باتوجه به رشد سریع علم، نیازمندی به آنالیز در آزمایش های خونی، بافت های بدن، مایعات بیشتر شده. لذا آزمایشگاه و بیمارستان ها،خواستار فارغ التحصیل های رشته علوم آزمایشگاهی هستند. تحصیل در این رشته می تواند آینده شغلی خوبی را برای افراد داشته باشد.
ما در تیم قدرتمند جمشیدیان هلث Jamshidian Healt با برگزاری دوره های آموزش پزشکی و پرستاری به صورت مجازی و حضوری با بالاترین سطح کیفیت توسط استاد خسرو جمشیدیان گامی در جهت بهبود وضعیت سلامت کشورمان برداشته ایم. امیدواریم استفاده از این دوره ها و مطالب برای شما مفید بوده باشد.