بیماری های مقاربتی از دسته بیماری هایی هستند که جلوگیری، تشخیص و درمان به موقع بسیار مهم است. افراد مبتلا به بیماری های مقاربتی مستعد ابتلا به بیماری های جدی دیگری می شوند که جان آن ها را به خطر می اندازد. تشخیص به موقع بیماری های مقاربتی به روند درمان مثبت و تأثیرگذار کمک شایانی می کند.
سوزاک یک بیماری مقاربتی است که در صورت ابتلا به آن سلامت شریک جنسی شخص بیمار تهدید می شود. پزشک معالج برای درمان این نوع بیماری ها علاوه بر دارو، بیمار را به استفاده از لوازم محافظتی حین رابطه جنسی دعوت میکند.
بیماری مقاربتی چیست؟
بیماری های مقاربتی از فرد بیمار به فرد سالم از طریق رابطه جنسی دهانی، واژن و مقعد منتقل میشوند. امکان ابتلا به عفونت مقاربتی از روش های دیگری نیز وجود دارد که بیشتر از طریق سوزن های آلوده انتقال پیدا می کنند. آقایانی که به بیماری های مقاربتی مبتلا شده اند معمولاً علائمی متفاوت از بیماران خانم، در خود مشاهده می کنند.
اغلب مردم بر این باورند که ابتلا به بیماری های مقاربتی مانند سوزاک تنها از طریق رابطه جنسی و تماس دستگاه های تناسلی طرفین امکان پذیر است؛ اما داشتن رابطه های جنسی دهانی نیز به علت تماس دهان فرد به دستگاه تناسلی یکی از عوامل ابتلا به بیماری های مقاربتی خواهد بود.
انواع بیماری های جنسی
هر یک از انواع بیماری های مقاربتی حین ابتلا، علائم خاصی را از خود نشان می دهند. علائم بیماری های مقاربتی دهانی با گلودرد، زخم در محیط دهان و گلو آشکار می شوند. البته اغلب بیماری های مقاربتی قابل درمان هستند. تشخیص بیماری های مقاربتی احتیاج به انجام آزمایشاتی دارد که انواع آن را نیز مشخص می کنند. انواع بیماری های مقاربتی شایع شامل کلامیدیا، پاپیلومای انسانی (HPV)، سفلیس، ایدز (HIV)، سوزاک (Gonorrhea)، شپش ناحیه تناسلی، تبخال تناسلی و تریکومونیازیس می شوند.
خطرناک ترین بیماری های مقاربتی
بیماری های مقاربتی عمدتاً خطرناک هستند و در صورت عدم کنترل و درمان، موجب ابتلا به سایر بیماری ها می شوند. بیماری باکتریایی سوزاک یکی از خطرناک ترین بیماری های مقاربتی است؛
بیماری مقاربتی سوزاک
سوزاک یکی دیگر از بیماری های مقاربتی باکتریایی است. این بیماری است که باید در زمان مناسب درمان شود تا پیشرفت نکند. این بیماری علائم خاصی برای تشخیص به موقع ندارد. به گفته پزشکان متخصص، بیماری های جنسی مانند سوزاک علائم واضحی برای تشخیص و یقین به ابتلا ندارند.
علائم سوزاک چیست؟
بسیاری از مبتلایان به سوزاک علائمی ندارند. . اما در صورت وجود، علائم زیر تا حدودی می توانند در تشخیص بیماری مؤثر باشند.
- ترشحات غیرعادی : ترشح سفید، زرد، بژ یا سبز رنگ از آلت تناسلی مردانه یا واژن
- درد یا نارحتی حین رابطه جنسی یا ادرار کردن
- تکرر ادرار بیش از حد معمول
- خارش اطراف دستگاه تناسلی
- گلودرد
پیشروی سوزاک می تواند موجب عفونت مجاری ادراری و غده پروستات و بیضه ها شود.
سوزاک در برخی افراد به ناباروری ختم می شود و حتی در ادامه امکان ابتلای فرد به بیماری های التهابی لگن نیز وجود دارد.
اگر فردی که به سوزاک مبتلا است باردار شود، نوزاد او نیز مبتلا به سوزاک خواهد بود. این رویداد می تواند با بروز مشکلات جدی در سلامتی کودک همراه باشد.این مشکل باعث شده تا پزشکان برای جلوگیری از این اتفاق، آزمایش هایی را جهت اطمینان سلامت مادر از بیماری های مقاربتی توصیه نمایند.
خوشبختانه سوزاک بیماری قابل درمانی است و با مصرف آنتی بیوتیک ها کنترل می شود. در صورت عدم درمان سوزاک ممکن است مشکلاتی مانند : عفونت مجرای ادرار، غده پروستات یا بیضه ها، بیماری التهابی لگن و ناباروی ایجاد شود.
علائم بیماری های مقاربتی در مردان و زنان
علائمی که بیماری های مقاربتی در مردان به وجود می آورند کمی متفاوت با زنان است. البته به گفته پزشکان متخصص، بیماری های جنسی مانند سوزاک علائم واضحی برای تشخیص و یقین به ابتلا ندارند. علائمی که در فرد بیمار مشاهده می شوند عمدتاً بدون آزمایش به طور قطعی به بیماری جنسی نسبت داده نخواهد شد. علائم بیماری های مقاربتی در مردان عبارتند از:
- سوزش یا درد مداوم حین ادرار و رابطه جنسی
- مشاهده ترشحات غیرعادی از آلت تناسلی
- درد غیرعادی بیضه ها و تغییر اندازه فاحش آن ها
- زخم اطراف ناحیه تناسلی (بیضه، مقعد، باسن، ران و دهان)
- مشاهده برآمدگی و بثورات