سردرد، سرگیجه و میگیرن

یکی از شایع ‌ترین دردها در بدن که بسیار تجربه کردیم سردرد می باشد. این درد به دلیل یک التهاب یا آسیب به بافت های حساس مغز، جمجمه یا سایر قسمت های سر به وجود می ‌آید. درد در هر قسمت از سر می ‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. لذا در ادامه به بررسی انواع این بیماری و علل بروز آن می پردازیم.

سردرد
علت سردرد چیست؟

سر دردها دلایل مختلفی دارند، گاهی ممکن است این بیماری به یک دلیل ساده اتفاق بیافتند و گاهی دلیل بروز آن پیچیده باشد. مسئله مشترک در بین تمام سردردها، منشأ ایجاد آن است. با فعال شدن عصب‌ها در رگ‌ های مغزی، سر درد پدیدار می شود. فعال شدن این عصب‌ها دلایل مختلفی دارد که در ادامه به تعدادی از آن‌ها اشاره می کنیم:

  • اولین و مهمترین عامل در انتقال بیماری‌ ها ژنتیک است. سردرد از آن دسته از بیماری هایی محسوب می ‌شود که از طریق کروموزوم ها منتقل می‌ شود.
  • شرایط محیط زندگی مانند آلودگی هوا، مواد شیمیایی، مواد آلرژی زا و در بعضی افراد عطرها سبب ایجاد سر درد می شود. در بعضی اشخاص تغییرات نور و همچنین سر و صدا ایجاد سردرد می نماید.
  • تغییر در سبک زندگی، خواب نامنظم، برنامه غذایی غلط، مصرف بیش از حد دارو، اضطراب و تنش عصبی از دیگر عوامل ایجاد سر درد هستند.
  • بیماری های عفونی، التهاب گلو یا گوش میانی، التهاب سینوزیت ها یا وجود تومور در سر از دلایل دیگر سر درد هستند.
  • سوانح رانندگی یا هر حادثه ای که باعث ضربه خوردن به ناحیه سر شود از جمله آسیب های فیزیکی به حساب می آیند که منجر به ایجاد سر درد می شوند.

انواع سردرد

سردرد به هر علتی که باشد آزار دهنده است و می تواند فرد را کاملا” ناتوان کند. با توجه به اینکه علت ایجاد و نوع سردردها با یکدیگر متفاوت هستند قصد داریم تا نشانه های این بیماری را بررسی کنیم.

سردرد تنشی یا هیجانی

این نوع سردرد بعد از میگرن شایع ترین نوع سر درد محسوب می شود. در زمان بروز سر درد تنشی، در کل سر احساس درد وجود دارد. گاهی این نوع درد سبب درد در عضلات گردن، شانه و پیشانی می شود. استرس و فشار عصبی مهمترین عامل ایجاد این نوع درد است.

سردرد خوشه ای

یکی از دردناک ترین سردردها، سر درد خوشه ای است. این نوع درد از مجموعه سر درد های کوتاه اما دردناک ایجاد می شود. به طور معمول این سر درد با درد در یک چشم یا یک طرف سر شروع می شود. این سردرد می تواند از یک هفته تا ماه ها ادامه داشته باشد. خوشبختانه این نوع از سر درد بسیار نادر اتفاق می افتد.

سردرد سینوسی

علت اصلی این نوع سردرد بخاطر تجمع ترشحات در سینوس ها است. درد عمیق و مداوم در استخوان پیشانی، گونه و پل بینی از علائم سر درد سینوسی هستند. حرکت ناگهانی سر یا اعمال فشار به سر و صورت این نوع سردرد را تشدید می کند.

انواع سردرد

سردرد پشت سر

سردرد پشت سر به دلیل آرتروز، وضعیت بد بدن، دیسک های فتق شده و نورالژی اکسیپیتال بوجود می اید.

درد کف سر

درد در ناحیه کف سر می تواند ناشی از خستگی، کار زیاد، گرسنگی، عدم استراحت کافی و کمبود آهن باشد.

سردرد در کودکان

در کودکان بروز سر درد ممکن است به دلیل خستگی، فعالیت زیاد، بی خوابی یا وجود بیماری باشد. بیماری مننژیت در کودکان یکی از دلایل سر درد در آن‌ها است. در این حالت کودک با درد سر خوب نمی خوابد و زیاد گریه می کند.

میگرن

سردرد میگرنی با ضربان شدید از مغز سر همراه است و ممکن است چند روز ادامه داشته باشد. ضربان سر در این نوع از درد، به صورت یک طرفه است و شخص بیمار به نور و صدا حساس می شود. معمولا” قبل از ایجاد سر درد میگرنی نشانه هایی بروز می کند که به آن هاله میگرنی می گویند.

علائم میگرن

به طور معمول علت سر درد میگرنی می تواند ارثی باشد. اختلال در خواب، نوسانات هورمونی، تماس با برخی مواد شیمیایی، کم آبی بدن و حذف وعده غذایی از علل بروز این سر درد می ‌شود. سردرد میگرنی در بین زنان شایع تر است. علائم شایع میگرن که در فرد مبتلا مشاهده می شوند عبارتند از:

  • مشکل در تمرکز
  • حساسیت لمسی
  • افسردگی یا اضطراب
  • بیزاری از بوها
  • تهوع و استفراغ
  • سردرد ضربان دار
  • حساسیت به نور و صدا
  • کاهش توانایی فرد در انجام کارهای روزمره

میگیرن چشمی چیست؟

یکی از انواع دردهای میگرنی، میگرن چشمی است که دردی بسیار آزاردهنده دارد. افرادی که به میگرن چشمی دچار می شوند از تاری دید، به وجود آمدن نقطه کور و جرقه های نوری رنج می برند.

درمان میگرن

فرد مبتلا به سر درد میگرنی قادر به انجام هیچ فعالیتی نیست و از آن جا که این درد بسیار شدید است درمان آن اهمیت خاصی دارد. اوج حملات میگرنی در سنین 20 تا 60 سال صورت می گیرد. درمان سردر میگرنی به عواملی مانند سن، نوع و شدت میگرن، داروهای مصرفی، تعداد دفعات ابتلا و… بستگی دارد. راه های درمان دارویی سر درد میگرن شامل موارد زیر می شود:

  • داروهای مسکن مانند اسپرین، ناپروکسن، ایبوپروفن، استامینوفن و زولمی تریپان
  • تزریق سم بوتولینوم
  • طب سوزنی
  • تغییر سبک زندگی

درمان میگرن با آر تی ام اس

درمان میگرن با دستگاه rTms به وسیله ایجاد میدان مغناطیسی انجام می شود. این دستگاه با فرستادن پالس های مغناطیسی مغز را تحریک می کند، این تحریک هیچ دردی برای بیمار ندارد. با کمک این دستگاه قسمت هایی از مغز که در اثر میگرن دچار اختلال شده اند مجددا فعال می شوند. جلسات درمان با  rTms 2 تا 3 بار در هفته و طی مدت 4 تا 6 هفته انجام می شود.

درمان سردرد

سرگیجه

سرگیجه حسی ناخوشایند است که معمولا” همه افراد آن را تجربه کرده اند. سرگیجه اغلب با عدم تعادل و احساس خواب آلودگی همراه است. گوش و چشم دو عضوی هستند که در هنگام سرگیجه تحت تأثیر قرار می گیرند.

علت سرگیجه

علت سرگیجه ممکن است نشانه وجود یک بیماری در بدن باشد. ضعف بدن، استرس، افت فشار خون یا خستگی نیز از علل سرگیجه هستند.

برای رفع سردرد چه کنیم؟

اولین کاری که برای رفع سردرد می توانید انجام دهید ماساژ، نرمش گردن، دوش آب گرم، نوشیدن آب و کمپرس گرم روی پیشانی است. درمان دارویی برای درمان سردرد نیز شامل مصرف انواع مسکن‌های گفته شده است. به طور کلی با تغییر در سبک زندگی و کنترل استرس می‌توانیم سردرد را درمان کنیم. استفاده از انواع دمنوش‌های التیام بخش نیز در رفع سر درد مؤثرند.

کلام آخر

سردرد، بیماری که همه ما ممکن است انوع مختلف آن را تجربه کرده باشیم، در اغلب مواقع با درمان های خانگی برطرف می شود. در صورتی که سر درد های مکرر دارید یا سر درد های شما با علائمی مانند بی هوشی یا حالت تهوع و استفراغ همراه است حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

ما در تیم قدرتمند جمشیدیان هلث Jamshidian Healt با برگزاری دوره های آموزش پزشکی و پرستاری به صورت مجازی و حضوری با بالاترین سطح کیفیت توسط استاد خسرو جمشیدیان گامی در جهت بهبود وضعیت سلامت کشورمان برداشته ایم. امیدواریم استفاده از این دوره ها و مطالب برای شما مفید بوده باشد.