علائم و روش های درمان سکته مغذی

دبیر انجمن سکته مغزی ایران بر این موضوع معتقد است که دومین عامل مرگ و میر در ایران سکته مغزی نام دارد. با تحقیقات انجام شده سکته مغذی در مردان بیشتر از زنان رخ خواهد داد.

سکته مغذی که به نام حوادث مغزی _ عروقی نیز شناخته می‌شود یک اختلال نورولوژیک ناگهانی بوده است؛ که در هنگام اختلال در خون‌رسانی به مغز ایجاد می‌گردد. در زمان بسته شدن و پاره شدن ناگهانی رنگ‌های خونی مغز، سکته مغزی رخ می‌دهد. سکته مغزی با تحقیقات انجام شده در مردان بیشتر از زنان رخ خواهد داد.

درمان سکته مغذی

سکته مغذی

سکته مغزی هنگامی‌ اتفاق می‌افتد که جریان خون به مغز قطع گردد. در پی نرسیدن خون به مغز بخشی از مغز از بین رفته و سلول‌های آن دیگر نمی‌توانند اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز را از خون دریافت کنند. این نارسایی اکسیژن و مواد مغذی، باعث از بین رفتن سلول‌های مغز شده و آسیب جدی به مغز خواهد رساند.

علت سکته مغذی

دو علت مهم باعث سکته مغزی می‌شوند. یکی آن ها انسداد در مسیر یک شریان تامین‌کننده جریان خون مغز بوده و دیگری خونریزی و آسیب این شریان‌های خونی بوده است. در سکته مغزی خفیف جریان خون، قسمتی از مغز را درگیر خود می‌کند و مغز به‌طور موقت دچار مشکل خواهد شد.

سکته مغذی چیست؟

سکته مغذی دو نوع می باشد که به نام‌های سکته مغزی ایسکمیک و سکته مغزی هموراژیک شناخته می‌شوند.

  1. سکته مغذی ایسکمیک بر اثر لخته شدن خون اتفاق می‌افتد که در پی این لخته شدن یک رگ خونی مسدود خواهد شد. این نوع سکته مغزی بسیار رایج بوده به‌ طوری‌که ۸۰ درصد سکته‌های مغزی از نوع اسکیمیک بوده‌اند. سکته مغزی ایسکیمیک انسداد یکی از شریان‌های مغز با لخته خون است.
  2. نوع دیگر سکته مغذی که هموراژیک نام داشته به دلیل پاره شدن ناگهانی یک رگ خونی در مغز ایجاد می‌گردد. سکته مغزی هموراژیک خونریزی یکی از شریان‌های داخل مغز است.

سکته مغذی

سکته مغذی چگونه اتفاق می افتد؟

سراسر مغز انسان پوشیده از مویرگ‌های باریکی است که وظیفه رساندن اکسیژن و مواد غذایی را به بافت مغز بر عهده دارند. اگر به دلایل متفاوتی رساندن اکسیژن و مواد غذایی به بخشی از مغز قطع گردد، در کارکرد مغز اختلال ایجاد می شود.
این دلایل شامل: وجود لخته خون در سیستم گردش خون، انسداد رگ‌ها به دلیل کلسترول بالای خون یا پارگی رگ به دلیل فشار خون بالا و … می باشند. در این حالت قسمتی از مغز با عدم خون‌رسانی مواجه گشته، دچار آسیب بسیار جدی خواهد شد. به این عارضه سکته مغزی گفته می‌شود.

نشانه‌های سکته مغذی چیست؟

از شایع‌ترین نشانه‌های سکته مغزی می‌توان به مشکل در صحبت کردن و همچنین درک کلمات، فلج شدن صورت و دست و پاها، ایجاد مشکل در بینایی، ناتوانی در راه رفتن، سردرد، استفراغ و سرگیجه اشاره نمود.

علائم سکته مغذی

سکته مغزی به سرعت اتفاق می‌افتد. از علائم سکته مغزی باید به ضعف و بی‌حسی عضلات دست و پا، عدم توانایی در صحبت کردن، سرگیجه، مشکل بینایی، مشکل در توانایی راه رفتن، از بین رفتن تعادل و شروع سردرد ناگهانی اشاره کرد.

علائم سکته مغذی خفیف

حمله ایسکمیک گذرا بیماری شبیه سکته مغزی بوده، که گاهی اوقات به آن سکته خفیف نیز می‌گویند. این اتفاق هنگامی‌که رخ می‌دهد که خون‌رسانی به مغز در مدت زمان کوتاهی انجام نمی‌شود. آسیب سکته خفیف به سلول‌ها شدید نبوده و به مرور زمان ترمیم خواهند شد.

درمان سکته مغذی

برای درمان سکته مغزی بسته به نوع سکته و تشخیص پزشک متخصص، دارو یا عمل جراحی برای توانبخشی بدن تجویز می‌گردند. در درمان سکته مغزی باید مراحلی را پشت سر گذاشته که این مراحل به شرح زیر هستند:

درمان سکته مغزی زمانی‌ انجام می‌شود که بیماری حاد بوده و برای جلوگیری از سکته در حال وقوع، صورت خواهد پذیرفت. توانبخشی بعد از سکته مغزی برای بهتر شدن ناتوانی عضلات و پیش‌گیری از سکته بعدی بوده است.

درمان سکته مغزی معمولاً با دارو انجام شده که با استفاده از  دارو‌ها فشار را از روی مغز کاهش می‌دهند. هنگام مصرف دارو، مرتبا فشار خون کنترل شده که باعث جلوگیری از تشنج و انقباض ناگهانی بدن خواهد شد.

استفاده از قرص‌های ضد انعقاد خون، رقیق‌کننده خون و دارو‌های ضد پلاکت مثل کلوپیدوگرل و وارفارین عوارضی به همراه دارد. بیمار می‌توانند دارو‌هایی برای از بین رفتن اثرات دارو های ضد انعقاد مصرف کنند. هم چنین برای درمان سکته مغذی عده‌ای از جراحان روی رگ‌های خونی که هنگام سکته مسدود شده، ترمیم انجام دهند.

آیا سکته مغذی خوب می‌شود؟

سکته مغزی تغییر اساسی در زندگی ایجاد می‌کند. این تغییرات در زندگی به شکل‌های مختلف خود را نشان می‌دهند. سکته مغزی اثراتی خود را مانند ناپایداری در مسائل عاطفی و ایجاد مشکلات فیزیکی نمایان می کند. در درمان سکته مغزی بیشتر بر سیستم‌های حمایتی کار می‌شود. از سیستم‌های حمایتی می‌توان به گفتار درمانی، کار درمانی، گروه‌های روانشناس و فیزیوتراپی اشاره کرد.

عوارض سکته مغذی

عوارض سکته مغذی

سکته مغذی در افراد در عرض چند ثانیه رخ می‌دهد و عوارضش به سرعت خود را نشان خواهند داد. عوارض سکته مغزی در هر شخص بسته به نوع سکته متفاوت خواهد بود. از عوارض سکته مغزی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کرختی دست‌ها و پاها
  • فلج صورت و بازو
  • عدم تعادل
  • لنگ زدن
  • سردرد ناگهانی و شدید
  • سوزش در قسمت‌های مختلف بدن
  • تاری، دو بینی و در بعضی افراد از بین رفتن بینایی
  • سرگیجه
  • عدم توانایی در بلع
  • بی‌اختیاری در ادرار و مدفوع
  • مشکل در فهم کلمات و علامت‌ها

گرفتگی عروق پا

گرفتگی عروق پا به افزایش چربی‌ها، کلسترول و سایر مواد داخل و خارج دیواره سرخرگی یا سیاهرگی اشاره دارد که می‌تواند جریان خون را محدود کند. گرفتگی عروق می‌تواند به دلیل نازک شدن دیواره عروق نیز رخ دهد که در نهایت منجر به مشکلات جدی از جمله حمله قلبی، سکته مغزی یا حتی مرگ گردد. علائم گرفتی عروق پا بستگی به محل گرفتگی عروق و نوع عروق درگیر شده، دارد.

کلام آخر

در آخرین آمار به‌دست آمده از پزشک‌هایی با تخصص مغز و اعصاب بیان گردیده که سن سکته مغزی در ایران نسبت به دیگر نقاط جهان ده سال کمتر است. از عوامل شایع این بیماری در بین ایرانیان می‌توان به مصرف زیاد خوراکی‌های شور، تغذیه نامناسب، مصرف غذاهای چرب و چاقی اشاره کرد.

در تیم قدرتمند جمشیدیان هلث Jamshidian Healt با برگزاری دوره های آموزش پزشکی و پرستاری به صورت مجازی و حضوری با بالاترین سطح کیفیت توسط استاد خسرو جمشیدیان گامی در جهت بهبود وضعیت سلامت کشورمان برداشته ایم. امیدواریم استفاده از این دوره ها و مطالب برای شما مفید بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید